Kína–Google: 1–1

Ahogy várható volt, a kínai vezetés körében roppant kedvezőtlen visszhangot váltott ki a Google hétfői döntése, mely szerint a tárgyalások eredménytelensége miatt a google.cn felhasználóit átirányítják egy hongkongi oldalra, ahol viszont nem alkalmazzák a kormány által megkövetelt tartalomszűrést. Ám a jelenlegi állapot a kormány viszonylag enyhe válaszlépése következtében meglehetősen visszás, mert bár a Kínából használt hongkongi oldalon valóban szűretlenül jelennek meg a találatok, a blokkolt tartalmak azonban továbbra sem elérhetőek, ugyanis a linkek által jelzett honlapok helyett hibaüzenet jelenik meg – vagyis a „Nagy Tűzfal” hatékonyan működik (magában Hongkongban természetesen nem).

search engine
Nagyításhoz klikk! a képre

A kínai lapok gyakorlatilag egyöntetűen ítélték el a Google lépését, de más jelei is tapasztalhatók az elégedetlenségnek. A hongkongi Tom Online internetvállalat, mely többek között a roppant népszerű hírportál, a tom.com üzemeltetője, bejelentette, hogy nem használják tovább a Google keresőjét. (A Tom Online Hongkong leggazdagabb embere, a kormányzatot támogató Li Ka-shing [Li Ka-sing] családjának tulajdonában van.) Emellett az elemzők többsége egyetért abban, hogy a két nagy, állami tulajdonú mobiltársaság, az 500 millió ügyféllel rendelkező (e területen a világon a legnagyobb) China Mobile, illetve a China Unicom is átgondolják majd a Google-lal kötött megállapodásaikat.

A történteket elemző tudósítások másik súlyos megállapítása, hogy ez a konfliktus a legfontosabb bizonyítéka annak, hogy a még a válság idején is folyamatosan bővülő kínai gazdaság milyen erős: nem nekik kell odacsábítani a külföldi tőkét, hanem a piacra belépni szándékozóknak kell alkalmazkodniuk a kínai elvárásokhoz.

A két ország vezetése viszont láthatóan igyekszik elkerülni a politikai feszültség kialakulását. A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden azt nyilatkozta: „Ez az ügy nem befolyásolja a kínai-amerikai kapcsolatokat, habár akadnak olyanok, akik át akarják politizálni a konfliktust, pedig ez egy jellegzetesen kereskedelmi probléma” –  egyébként pedig a kínai piac teljesen nyitott, tette hozzá a szóvivő. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Philip Crowley pedig kijelentette, hogy elfogadják, de „nem részesek” a Google döntésében, a kialakult konfliktus nem a két állam, hanem a Google és Kína ügye. A szóvivő emellett hangsúlyozta azt is, hogy a kínai-amerikai gazdasági kapcsolatoknak hosszú és sikeres története van, s ezt a gyümölcsöző együttműködést továbbra is fenn kívánják tartani.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google nem cenzúráz tovább kínai oldalán

    A felek nem tudtak megegyezni, így a Google egy szűretlen oldalra irányítja kínai felhasználóit, de ennél tovább egyelőre nem léptek, maradnak az országban.

  • A Google kivonul Kínából?

    Egy belsős információ szerint zátonyra futottak a tárgyalások, és szinte biztos, hogy az amerikai cég felszámolja kínai érdekeltségeit.

  • Kínai kóddal támadták a Google-t

    Az IE 6 sérülékenységére építő exploitot egy fiatal programozó írta, a kormány is hozzáfért a munkájához – állítják az amerikaiak.