A Google nem cenzúráz tovább kínai oldalán

A Google leállítja kínai keresőoldalán a találatok cenzúrázását, de nem számolja fel kínai érdekeltségeit – jelentette be a vállalat hivatalos blogján David Drummond, vezető jogtanácsos és alelnök. A google.cn oldalt felkeresőket tegnap óta átirányítják az eddig is szűretlen hongkongi oldalra, a google.com.hk-ra.

Mint ismert, a Google és a kínai kormány konfliktusa január elején kezdődött, amikor az amerikai cég nyilvánosságra hozta, hogy egy tavaly decemberi nagyszabású hackertámadásnak ők is áldozatai voltak, s ezt a támadást valószínűleg Kínából indították. Ezek után a Google bejelentette, hogy nem teljesíti tovább a helyi kormány kérését, nem szűri tovább a kínai kereső találatait, s ha ebbe nem megy bele az ország vezetése, akkor kivonulnak a világ legnagyobb internetes piacáról. Azóta folyamatosan tárgyalt a két fél, de láthatólag mindkét oldal mereven ragaszkodtak saját álláspontjukhoz, eredményekről egyikük sem számolt be. Időközben az ügy először az Egyesült Államokban, majd Kínában is politikai kérdéssé is vált.

A kínai vezetés reagálása egyértelműen elutasító, ígéreteik megszegésével vádolják az amerikai vállalatot. Drummond ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy figyelik a kínaiak lépéseit, s ha azt tapasztalják, hogy blokkolják a hongkongi oldalt, akkor teljes egészében kivonulhatnak az országból (körülbelül 700 munkahelyen nagyjából 20 ezer alkalmazottjuk van). A cég 24 milliárdos éves bevételéből a kínai piac egyébként igen kis részt képvisel, becslések szerint 250-600 millió dollárt.

A kínai kormány válaszlépése valószínűleg a meg nem alkuvást jelzi majd, ám ekkor érdekes helyzet állhat elő: Hongkong helyzete már ma is különlegesnek számít az „egy ország, két rendszer”-megállapodás miatt, ám ha esetleg az ország többi részében tiltani fogják az itteni szerverekről üzemeltetett a google.com.hk-t, akkor ez a megosztottság még tovább erősödhet.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google kivonul Kínából?

    Egy belsős információ szerint zátonyra futottak a tárgyalások, és szinte biztos, hogy az amerikai cég felszámolja kínai érdekeltségeit.

  • Kínai kóddal támadták a Google-t

    Az IE 6 sérülékenységére építő exploitot egy fiatal programozó írta, a kormány is hozzáfért a munkájához – állítják az amerikaiak.

  • Google-pletyka: belsősök segítették a crackereket

    Semmi biztosat nem tudni: hiába beszél Steve Ballmer, ezt a hackertámadást valamilyen okból mindenképp korszakhatárként fogjuk hamarosan értékelni.