A Sony rámozdul a dSLR-piacra

A Sony igen ambiciózus bemutatkozást tervez a digitális tükörreflexes fényképezőgépek (dSLR) piacán: a japán vállalat – mely a múlt héten megvásárolta a fotóbizniszből váratlan hirtelenséggel távozó Konica Minolta SLR-üzletágát – 20-25 százalékos részesedés elérését célozta meg. Az óriásvállalat ma a Canon mögött a világ második legnagyobb digitáliskamera-gyártója, de egyelőre nincs jelen a cserélhető objektíves – a kompaktoknál drágább és jobb minőségű – gépek gyors bővülés előtt álló szegmensében.

Itt eddig a komoly fotós hagyományokkal rendelkező gyártóké volt a terep, mivel ezek a filmes évtizedek során objektívek millióit értékesítették már, és e gyakran csillagászati összegbe kerülő lencsék többsége a digitális gépekkel is használható. A piacot a Canon és a Nikon irányítja, miközben a kisebb gyártók – így a Pentax és az Olympus – szórakoztatóelektronikai vállalatokkal karöltve igyekeznek növelni befolyásukat.

Jutaka Nakagava, a Sony digitális képalkotási üzletágának elnöke pénteken elmondta, hogy úgy kívánják megszerezni a piac negyedét, hogy elsősorban olcsóbb és így tömeges keresletre számot tartó dSLR-eket dobnak piacra. „Mivel ezen a piacon kevés a szereplő, még ennél is nagyobb részesedést szeretnék” – idézi a Reuters a cégvezetőt, aki szerint a célok elérését segíti, hogy a Sony maga is gyárt képérzékelő chipeket, kijelzőket és akkumulátorokat. Nakagava úgy becsüli, hogy néhány éven belül a dSLR-ek adják majd a cég fényképezőgép-forgalmának 20 százalékát.

A vállalat első modelljei – melyek a Konica Minolta Maxxum/Dynax bajonettjét használják – még a nyáron piacra kerülnek.

Azóta történt

  • Bizakodik a Sony

    Magára talált a cég elektronikai üzletága. Az idei üzleti évre mínusz helyett immár profitot vár a japán óriásvállalat.

  • Elkapkodták a Nikon digitális gépeit

    A decemberrel véget ért negyedévben megháromszorozódott a japán elektronikai vállalat nyeresége.

  • Lecsap a párhuzamos importra a Canon

    A vállalatnak nem tetszik, hogy a más régiókba szánt termékek – a hivatalos áraknál olcsóbban – megjelennek az európai piacon is.

  • Színesben vezet a Konica

    A Konica Minolta megtartotta vezető helyét a színes dokumentumkezelés európai piacán, és itthon is jól szerepel.

Előzmények