Milliárdos összegek e-fejlesztésekre is az Új Magyarország terv keretében

Újabb gazdaságfejlesztési pályázatok nyíltak meg az Új Magyarország fejlesztési terv keretében. A következő hónapokban többek között szolgáltató központok fejlesztésére, e-szolgáltatások bevezetésére és más beruházásokra nyerhetnek forrásokat vállalkozások. A kiírások a felzárkózó régiókban és Közép-Magyarországon is elérhetők.

Augusztus 24-étől lehet beadni az igényléseket a július 13-án kiírt tíz új gazdaságfejlesztési pályázatra. Újdonság, hogy most induló vállalkozások is hozzájuthatnak uniós pénzekhez az újonnan megnyíló, 13 milliárd forintos keretből.

A pályázatok közül 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre a hátrányos térségekben működő vállalkozásoknak. A tervezett beruházások akkor juthatnak forrásokhoz, ha új munkalehetőségeket teremtenek, és hozzájárulnak a térség felzárkóztatásához. Olyan, most startoló, két lezárt üzleti évvel még nem rendelkező vállalkozások igényelhetnek támogatást, amelyek új beszerzéseket, infrastrukturális és ingatlan-beruházást terveznek, vagy meg akarják újítani gyártási eljárásaikat, fejlesztenék információs technológiai hátterüket a könnyebb piacra jutás érdekében. A támogatás országszerte száz vállalkozásnak segíthet elképzeléseinek megvalósításában.

A fentieken túl négymilliárd forint hívható le nemzetközi szolgáltató központok létrehozására és fejlesztésére. Ez a keretösszeg tizenöt regionális szolgáltató központ forrásigényét elégítheti ki húsz-harminc százalékos támogatás mellett.

Kétmilliárd forintos kerettel nyílt meg az a pályázat, amely a vállalatirányítási rendszerek bevezetését támogatja. Ebből az összegből számítások szerint a cégek, a vállalkozók vagy a kamarák által indított 200–250 projekt juthat forráshoz. A támogatás mértéke maximálisan 35–50 százalék lehet.

A megnyílt pályázatok közül a kis- és középvállalkozások 1,2 milliárd forintot hívhatnak le minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésére. A keret 1700–2000 vállalkozásnak adhat segítséget. Gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, gazdasági kamarák és más érdekképviseletek 1,7 milliárd forintot igényelhetnek e-kereskedelemre, illetve más e-szolgáltatások bevezetésére. A tender 270–350 pályázat 30–50 százalékos támogatására elég. A fenti konstrukciók úgynevezett tükörpályázatok formájában a Közép-Magyarország régióban is megnyíltak, így nem csak a felzárkózó régiók vállalkozásai juthatnak uniós forrásokhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények