Elon Musk Twitter-szavazással rúgatja ki magát, keresi bolond utódját

Musk megígérte, hogy tartja magát a szavazások eredményeihez, végül pedig megerősítette, hogy távozik a Twitter éléről, ha talál egy „elég bolond” valakit, hogy az utódja legyen.

Káosz, ellentmondásos döntések és érthetetlen, gyakran óránként változó döntések jellemzik továbbra is Elon Musk twitteres hatalomátvételét. Napi szinten több tucat a változtatás és, így az intézkedések nem értek véget a munkaerő felének elküldésével, az árbevételi modell átalakításával, a moderálási részlegek és irányelvek átalakításával/felszámolásával és a sok kezdeti ígérettel. A szakemberek és felhasználók is egyre nehezebben fogadják be az utolsó utáni pillanatos irányelv-változásokat (például azt, hogy kitiltanák azt, aki külsős platformokat reklámoz), főleg úgy, hogy ezekről Musk vagy egyénileg vagy inkább általa megfogalmazott Twitter-szavazásokkal dönt.

Sok embert ezek után valósággal sokkolt, amikor Musk már azt is Twitter-szavazáson kérdezte meg a felhasználóktól, hogy távozzon-e a Twitter vezérigazgatói posztjáról. Több mint 17 millió szavazó voksolt, a nagyobb részük pedig nem szeretné a Twitter élén látni Muskot. Ő azt ígérte, tartja magát az eredményekhez, ebben pedig motiváló tényező, hogy a Tesla árfolyama több mint 60 százalékot zuhant egy év alatt, részben twitteres ténykedései miatt, mondják az elemzők és befektetők. Nem segített, hogy újságírók és neves személyek tömegeit tiltotta le, majd igyekezett mindent visszacsinálni – de a Spaces-beszélgetésekből a kellemetlen kérdések után gyorsan eltűnt. Több nagy kormányzat is súlyos kritikákkal illeti.


[+]

Musk először arról beszélt, hogy nincs utódja, másnap viszont már azt közölte, hogy mégis távozik a vezérigazgatói székből, de csak akkor, ha talál egy utódot. Kikötötte, hogy kulcsrészlegek vezetését nem adja át (például a szoftveres és szerveres részlegét). Konkrétan úgy fogalmazott, akkor távozik, ha „talált valakit, aki elég bolond, hogy elvállalja a munkát”.

Miközben volt dolgozók tucatnyi pert indítanak a cég ellen, Musk közölte, hogy az irányelveket érintő szavazásokat a fizetős Twitter Blue-ügyfeleknek tartja majd fent ezentúl – ezt olvasói javaslatra döntötte el.

Az amerikai FTC eközben kiterjedt vizsgálatot kezd a jelentések szerint a Twitter magánszférát és biztonságot érintő gyakorlatai miatt. A Tesla árfolyama nagy kritikák mellett még tovább zuhant eközben, így nem meglepő, hogy a CNBC szerint Musk aktívan is keres egy utódot.

Azóta történt

Előzmények