A szerzői jogi lobbi tagja a Pirate Bayt elítélő bíró

Tegnap a svéd rádiók és lapok számoltak be arról, hogy Pirate Bay napokban első fokon elítélt négy üzemeltetője új tárgyalást kér, mivel az ügy bírája, Tomas Norström több szerzői jogi szervezetnek is tagja, s ez az egyik vádlott ügyvédje, Peter Althin szerint nyilvánvaló összeférhetetlenség. A kérelmet már be is nyújtották a svéd fellebbviteli bírósághoz.

A kalózok lapja, a TorrentFreak cikkében fel is sorolja tételesen, hogy mely jogvédő, kalózellenes társaságoknak tagja Norström. E csoportosulások a nemzetközi jogvédő szervezet, az IFPI támogatói, munkájukat segítik.

A bíró ezzel szemben azt állítja, hogy ezek a tagságok egyáltalán nem befolyásolták a döntéshozatalban. Ám azt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a három ülnök közül az egyiknek azért kellett lemondania a tárgyalás megkezdése előtt, mert szintén tagja volt egy szerzői jogvédelmi szervezetnek. Az egyik érintett a Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU) nevű szervezet (a svéd szerzői jogi szövetség), s meglehetős aggodalomra adhat okot, hogy az SFU-tag bíró az eljárás során e szövetség három képviselőjét is meghallgatta a vád tanúiként.

Az eddigi visszhangok alapján úgy tűnik, hogy a svéd jogászok egyhangúan elítélik Norström viselkedését.

Azóta történt

Előzmények