Nyűglődik a BlackBerry gyártója

Hét év után először negyedéves veszteséget jelentett a BlackBerry készülékeket gyártó Research in Motion (RIM). De nem ez volt az egyetlen meglepő hír, amellyel a kanadai technológiai ipar egykori büszkesége szolgált: az év elején kinevezett új vezérigazgató elismerte, hogy a mérlegelt stratégiai lehetőségek között van a cég eladása is, még ha nem is ez a fő sodor.

A Reuters beszámolója szerint Thorsten Heins hangsúlyozta, hogy a vállalat talpra állításán dolgoznak, és vizsgálják az esetleges partnerségeket, vegyes vállalati felállást, licencelési opciókat és a vagyontárgyak hasznosításának más módjait. A cégeladás is felmerült „de jelenleg nem ez a fő irány” – fogalmazott a német vezető. Az eladás lehetőségét gyakorlatilag azóta folyamatosan lebegteti a sajtó, hogy az elmúlt időszakban rossz passzban lévő RIM papírjai zuhanórepülésbe kezdtek. A részvényárfolyam meredek esésének köszönhetően tavaly a vállalat elveszítette piaci értékének 80 százalékát, a kapitalizációja ma 7,2 milliárd dollár körül van.

Jim Balsillie (Fotó: RIM)
Kirakták: Jim Balsillie (Fotó: RIM)

A március 3-án zárult negyedik üzleti negyedévben az árbevétel az egy évvel korábbi bázishoz képest 25 százalékkal, 4,2 milliárd dollárra esett vissza, míg az eredmény mínuszba fordult: 125 millió dollár veszteséget könyvelt el a cég. Az adózással és szabadalmi vitákkal kapcsolatos egyszeri költségek nélkül a profit 418 millió dollár lett volna. Ezzel áll szemben a tavaly ilyenkor elért 934 millió dollár adózás utáni nyereség.

A vállalat újabb személyi változásokat is bejelentett. Ezek közül a legfajsúlyosabb, hogy végleg távozik a cégtől a RIM-et közel húsz éven át irányító páros egyik tagja, a január végén társ-vezérigazgatói posztjától megfosztott és az igazgatótanács „rang nélküli” tagjává visszaminősített James Balsillie. Ugyancsak menesztették Jim Rowan operatív vezérigazgatót, akinek még keresik az utódját, és új szakembert, a két éve felvásárolt QNX Software egykori vezetőjét, Dan Dodge-ot nevezték ki a szoftverfejlesztés irányítójává. Amint az ismert, a vállalat abban reménykedik, hogy az év második felére várt QNX-alapú BlackBerry 10 rendszer újra versenyképessé teszi az okostelefonjait az Apple iPhone-nal és az Android-alapú modellekkel.

A RIM a negyedév során 11,1 millió BlackBerryt adott el, 21 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző három hónapban. Arra, hogy a karácsonyi szezont is magába foglaló trimeszterben gyengüljön a forgalom, a vállalat történetében 2006 óta nem volt példa. A kudarcnak tekinthető PlayBook tabletből félmillió darab fogyott, jórészt a jelentős kedvezményekkel hirdetett akcióknak köszönhetően.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények