Ki veszi meg a RIM-et?

Ma a tőzsdenyitás előtti kereskedésben 10 százalékkal emelkedett a Research In Motion (RIM) részvényeinek árfolyama, hasonlóra az idén alig akadt példa. A drágulás annak köszönhető, hogy tegnap a sajtóban megjelent: a BlackBerry okostelefonokkal hírnevet szerzett, de újabban rossz passzban lévő kanadai vállalat felvásárlási célponttá lett.

A Reuters bennfentes forrásoktól származó információkra hivatkozva írta meg, hogy az egyik potenciális érdeklődő az Amazon.com. Az internetes kereskedőóriás – mely Kindle Fire olvasójával nemrég lépett be a tabletpiacra – az idén nyáron egy befektetési bankot meg is bízott a felvásárlás lehetőségének felmérésével, ám végül nem tett ajánlatot. A Wall Street Journal informátorai szerint a Microsoft és a Nokia is mérlegelte egy közös vételi ajánlat megtételét.

A megkereséseket azonban mindeddig elutasította a RIM. A vezetőség ugyanis annak ellenére is házon belül kívánja megoldani a problémákat, hogy néhány részvényes a vállalat egészének vagy egyes részeinek eladását sürgeti. Egyelőre a cég új készülékek piacra dobásával, valamint a saját technológiák – többek között a BlackBerry Messaging és a QNX-alapú operációs rendszer – üzleti lehetőségeinek jobb kihasználásával igyekszik a szerencséjét megfordítani.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak: a RIM egyre vonzóbb felvásárlási célpont, hiszen a részvényárfolyama és ezzel a piaci értéke az idén 80 százalékot zuhant (a cég kapitalizációja ma körülbelül 6,6 milliárd dollár). A vállalat árbevétele a november 26-án zárult harmadik üzleti negyedévben 5,17 milliárd dollár volt, 6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a nyereség pedig 265 millió dollár, kevesebb, mint harmada az egy évvel korábbinak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények