Az összeomlás szélén a BlackBerryt gyártó RIM

A Research in Motion (RIM) tegnap rossz hírek sorával sokkolta a befektetőit és a piacot. A kanadai okostelefongyártó az első pénzügyi negyedéves jelentésének közzétételekor bejelentette: a jövő év elejére halasztják a BlackBerry 10 operációs rendszerre épülő készülékek bevezetését. A QNX-alapú platformtól mindenki azt várja, hogy az újra versenyképessé teszi a BlackBerryket az Apple iPhone-nal és az Android-alapú modellekkel, de az újabb csúszással egyre haloványabb ennek az esélye.

Az új operációs rendszert használó modelleket eredetileg az idei év elején tervezte piacra dobni a RIM, de a premier közeledtével fél évvel elhalasztotta a startot. Az újonnan kinevezett vezérigazgató, Thorsten Heins a poszt átvételekor azt mondta: a fejlesztés a módosított ütemterv szerint halad, és az ünnepi szezonra megjelennek az új telefonok. Azzal, hogy most 2013 elejére tolták el a rendszer premierjét, nemcsak a karácsonyról maradnak le, de a riválisokat – többek között az iPhone 5-tel készülő Apple-t – is hagyják elhúzni. Heins most a rendszer kódjának hatalmas méretével magyarázta a fejlesztés további megnyúlását. „Nem fogom azzal kompromittálni a terméket, hogy befejezetlenül adom ki” – fogalmazott.

Repkednek a mínuszok

Az újabb csúszás hatására a RIM részvényárfolyama közel 14 százalékot zuhant a tőzsdezárás utáni kereskedésben. A lejtmenetben persze szerepe volt annak is, hogy a vállalat negyedéves számai is rendkívül gyengén alakultak. A június 2-án zárult negyedévben az árbevétel az egy évvel korábbi adathoz képest 43 százalékkal, 2,8 milliárd dollárra esett, míg a bázisidőszak 695 millió dolláros nyeresége masszív 518 millió dolláros veszteségbe fordult. A mínusz nagyobb, a forgalom pedig rosszabb volt a Wall Street által vártnál. A negyedév során 7,8 millió BlackBerry telefon és 260 ezer PlayBook tablet fogyott, míg egy éve 13,2 millió, illetőleg 500 ezer.

A vállalat azt is megjegyezte, hogy romlott az eladott termékek összetétele, több olcsóbb készüléket adtak el, ami meg is látszik a mutatókon. A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – az egy évvel korábbi 43,9 százalékról 28 százalékra zuhant. A RIM egyben bejelentette, hogy a költségek csökkentése érdekében az üzleti év végéig elbocsát 5000 alkalmazottat, ez a teljes dolgozói állomány körülbelül 30 százaléka.

Megáll a lábán?

Elemzők szerint a késés miatt a RIM-nek rendkívül nehéz dolga lesz az okostelefon-piacon, de Heins azt mondja: az új készülékek fel fogják venni a versenyt a riválisok következő generációs modelljeivel is. A vezérigazgató kiáll azon véleménye mellett, hogy a vállalat számára az a legjobb stratégia, ha a költségek csökkentése mellett a BlackBerry 10-es modellek sikeres bevezetésére koncentrálnak.

A szakértők és a befektetők egy része ugyanakkor azt várja, hogy a cégnél jelenleg zajló stratégiai vizsgálat konklúziója az egyre apadó – jelenleg 4,8 milliárd dolláros – piaci értékkel rendelkező vállalat eladása lesz, részben vagy egészben. Ezzel kapcsolatban a héten is szárnyra keltek pletykák, melyek a potenciális vevők között a Facebookot és az Amazont említik, de sokan gondolják úgy, hogy valójában lasszóval se lehetne olyan nagyvállalatot fogni, amelyiknek kellene a RIM.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények