A vádlottak új rendőrségi nyomozást követelnek a Pirate Bay-perben

A világ egyik legnépszerűbb torrentoldalát üzemeltető négy személy, az elsőfokú ítélet szerint bűnösnek nyilvánított Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij és Carl Lundstom a hatósági nyomozás teljes újrakezdését követelné a svéd rendőrségtől. Az eljárás ismételt lefolytatására Sunde szerint azért volna szükség, mert „túl sok a kérdőjel” mind a tárgyalással, mind magával a nyomozati szakasszal kapcsolatban. „Jim Keyzer rendőrnyomozó végig tudatában volt annak, hogy jól fizető állással rendelkezik nem csupán egy, hanem két vállalatnál is a panaszos cégek közül, melyek az alaposan lefolytatott rendőrségi vizsgálatot követően léptek fel ellenünk. Sok dolog, amely mellettünk, a mi előnyünkre szolgált volna az ügyben, nem szerepelt a nyomozati anyagban. Így ezen a héten egy teljesen új rendőrségi nyomozást fogunk követelni” – írta Sunde blogbejegyzésében még hétfőn.

Keyzer pozíciója nem volt titok korábban sem: a Pirate Bay ellen fellépő Warner Bros. kiadó már 2008 nyarán elismerte, hogy a detektív civilben a cég alkalmazásában állt a nyomozati szakasz lefolytatása során. A kalózok akkori panaszára az ügyészség azt a választ adta, hogy bűncselekmény hiányában nem folytatnak eljárást a rendőr ellen.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a vádlottak elfogultsággal vádolják meg az ügyben eljáró hatóságokat: február végén Sunde jogi képviselője új tárgyalást kért a perben, mivel kiderült, hogy az ítéletet meghozó bíró a szerzői jogi lobbi tagja.

Azóta történt

Előzmények