Synergon: forgalomcsökkenés és nyereség

Büszke az idei év első kilenc hónapjában nyújtott teljesítményére a Synergon. Az informatikai vállalat közleménye rámutat, hogy a válság miatti bizonytalan üzleti környezetben is sikerült a csoportszintű árbevételt 5 százalékkal növelni az egy évvel korábbi megfelelő időszakhoz képest, és a bázis masszívan mínuszban lévő üzemi eredményét 235 millió forintos pluszba fordítani. „A kedvező teljesítmény az előző évben lezajlott költségracionalizálás mellett a fedezeti teljesítmény jelentős növekedésének köszönhető” – írják.

A legutóbbi, szeptember 30-ával zárult harmadik negyedév ugyanakkor meredek, 23 százalékos forgalomcsökkenést hozott. Az árbevétel az egy évvel korábbi 4,98 milliárd forintról 3,85 milliárd forintra esett vissza, miközben szerény, 9 millió forintos nettó profitot ért el a társaság. 2008 harmadik negyedéve 322 millió forint mínusszal zárult.

„A harmadik negyedévben a piaci környezet nem javult, a válság jelei továbbra is jelen voltak a projektek csúszásában, elhalasztásában. Bár ez az időszak tradicionálisan a gyengébbek közé tartozik, üzleti eredményünk az év első kilenc hónapjában közel 235 millió forintot ért el, amelyben főleg a magyar leányvállalatok teljesítménye volt meghatározó. Úgy vélem eddigi jó teljesítményünket az év hátralévő részében is fenntartjuk, és a válság ellenére is kedvező évet fogunk zárni” – kommentálta a számokat Lazarovits Márk vezérigazgató, aki arról nem beszélt, hogy ez elegendő lesz-e a korábbi, 20 milliárd forintos éves forgalmi célkitűzés eléréséhez. (Ehhez az utolsó trimeszterben közel 8 milliárdos árbevételt kellene összegyűjteni.)

A nettó fedezethányad – a költségek levonása után fennmaradó bevétel részesedése a teljes árbevételből – 2009 első kilenc hónapjában 35 százalék volt, 7 százalékponttal több, mint egy évvel korábban, a harmadik negyedévben pedig 32 százalék.

Az elmúlt év végén bejelentett elbocsátásoknak köszönhetően egy év alatt 10 százalékkal apadt a Synergon-csoport alkalmazottainak száma. A leépítés a magyar vállalatokat érintette, ezek összlétszáma az egy évvel korábbi 308 főről 270-re csökkent a harmadik negyedév végére.

Azóta történt

Előzmények