Túlzott a hatótáv kapcsán a Tesla, megbüntették

Dél-Korea trösztellenes hatósága 2,2 millió dolláros bírságot szabott ki a Teslára, amiért az túlzott a hatótáv kapcsán, és nem árulta el az ügyfeleinek az igazat.

2,2 millió dollárnak megfelelő összegre büntette a Teslát Dél-Korea trösztellenes hatósága, amiért az autógyártó nem hívta fel az ügyfelek figyelmét arra, hogy alacsony hőmérsékletben lecsökken az  autóinak a hatótávja.

A KFTC szerint a Tesla konkrétan túlzott egy töltéssel elérhető hatótáv kapcsán, amikor az üzemanyag-takarékosságot akarta összehasonlítani a belsőégésű motorokkal szerelt járművek kapcsán, valamint a Superchargerek teljesítményét reklámozni.

A KFTC azt mondja, hogy a Tesla EV-k hatótávja 50,5 százalékkal alacsonyabb lehet hideg időben, mint amit a gyártó online hirdet. A Tesla a weboldalán kínál téli tippeket, de a hideg miatti hatótávcsökkenést nem említi.

Ez egyébként általános probléma az EV-k piacán, a Citizens United for Consumer Sovereignty már 2021-ben azt közölte, hogy a legtöbb EV hatótávja 40 százalékot zuhan hideg időben – Dél-Korea hatósági adatai alapján a Teslák szenvednek a legjobban ettől a jelenségtől (ugyanakkor sok téli teszt készült már, számos eredmény szerint pedig pont a Teslák bírták a legjobban a hideget). A Geotab 2020-ban 4200 EV-t vizsgált meg, és mindig hasonló hatótávcsökkenést mért, főként azért, mert az akkuk terhelése nőtt a fűtés miatt.

A hideg egyébként nem valószínű, hogy a teljesítmény-hatótáv problémák ellenére megállítaná az EV-trendet, Norvégiában például tavaly 5 eladott autóból 4 elektromos volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények