Új hozzászólás Aktív témák

  • boeing707

    csendes tag

    válasz ócskás #1102 üzenetére

    Az egész rendszer neve:A-135.
    A rendszer Moszkvát védi az esetleges ballisztikus rakéta támadástól. Moszkva körül 7 db. indító bázist építettek ki, amelyek eltolható tetővel fedett ellenrakéta silókból állnak. Kettő db. 18 silót tartalmaz, amelyekben a nagy hatótávú 51T6 (AZOV) ellenrakéták találhatók. Ezek a rakéták az érkező ballisztikus rakétákat 120 km magasságig, max. 350 km távolságig semmisítenék meg.
    A Moszkva-i körgyűrű mentén 5 db, 12 silós indító bázist építettek ki, amelyekben a 53T6 (AMUR) rakéták vannak elhelyezve. Ezek 30 km-es magasságig és 100 km távolságig hatásosak. A rakéták robbanó feje, 1 Mt-ás termonukleáris. Ez biztosítja a több fejes támadó rakéták megsemmisítését, még a fejek szétvállása után is.
    A rendszer lelke a DON-2N radar, ami a műholdakról beérkező indítási tény vétele után a saját berendezéseivel meghatározza a támadó rakéta röppályáját, adatait, majd meghatározza a találkozási pontot, kidolgozza az ellenrakéta indításához szükséges adatokat, és indítja azt az ellenrakétát, amelyikkel a legvalószínübb a leküzdés. Természetesen a műholdról érkező információk először a Parancsnokságra érkeznek, ahol a valódiságot eldöntve, jut tovább a jel az indító egység számító gépeibe.
    A horizonton túl is látó radarok száma a 70-es évek végére érte el a maximumot, de a SZU szétesése után a Skunde (Látvia), Szevasztopol, Munkács (Ukrajna), Balhas (Kazasztán), kiestek, valamint leállították Misljovka ( Irkutszk) melletti állomás további építését. Így jelenleg Pecsora, Baranovicsi, és Gabal városokban működnek. A negyedik "DON", amely Moszkva alatt épült, látja el a legnehezebb feladatot. Ezt az állomást szolgálja ki az oroszok jelenlegi legnagyobb kapacitású számítógép rendszere az "Elbrusz". A "DON" egy 130 m alap hosszúságú, négyszög alakú, levágott hegyű piramis alakú épületben helyezkedik el. ( csak infó, a Kheops piramis oldala 227m ) A hatótáva 3700 km. A berendezések nagy energia igénye miatt (60 ezer adó egység) nagy mennyiségű víz kell a hűtésre. Töb száz MW az igénye, a működési elve hasonló a mikróhullámú sütőéhez.. Ezért működés közben nem közelíthető meg, körülötte nagyobb távolságban nagyméretű fém visszaverő és elnyelő kerítés van. A kezelő személyzet földalatti, árnyékolt alagútban közelíti meg az épületet, mert a felszínen, mint a mikróban, megsülnének.
    Nem szeretnék kitérni a sikeres elfogás esetén bekövetkező robbanásra, csak annyit, hogy számítások szerint ha kisebb magasságban történne az elfogás, akkor 10%-os azonnali élőerő halálát okozná, a keletkező elektromágneses impulzus tönkre tenné a környék elektromos hálózatát, a távközlési hálózatot s 200 négyzet kilóméteres terület lenne súlyosan sugárszennyezett. Viszont Moszkvát nem érné el a támadó rakéta, mert akkor ott nagyságrendekkel nagyobb károk lennének. Még belegondolni is borzasztó.
    Ezért, jelenleg a rendszer hagyományos robbanó fejekkel van készenlétben

Új hozzászólás Aktív témák