Új hozzászólás Aktív témák

  • DigitXT

    félisten

    válasz BlacKSouL #26303 üzenetére

    Nekem annyi tapasztalatom van (sajnos más típussal, így nem teljesen releváns), hogy a kormányára ráépített két darab (amúgy rém gyenge) ledre is beugattak egyszer a bringások, hogy idézem "kilométerekről vakít". Nem hagyott nyugodni a dolog, addig nézegettem, míg végül meggyőztem magam, hogy akár igazuk is lehet, mert ez is bőven magasra (is) világított (levágás nuku). Így a vége az lett, hogy fogtam az egészet, és leszereltem, raktam fel helyette egy másik lámpát a sárhányó magasságára, ami ráadásul állítható is volt, levágása is volt, aztán arra szóljanak be megint.:D Nem tették. Mondjuk nem volt sok alkalmam tesztelgetni, mert aztán jött a baleset, de azért korrekt kis helyzetjelző* volt, még a felvételen is látszott, hogy ki van világítva a rollerem, amikor az egyik járókelő megpróbálta letolni az útról, ami törött első kerékkel nem volt egyszerű művelet, végül leveszi a gyújtást, így áramtalanít, milyen jól tette... *: ahhoz azért kevésnek mondanám, hogy éjszaka nagy tempóval menjen az ember (óvatosba elég), de éjszakára úgyis kell valami kiegészítő fényforrás, mondhatni távolsági fény, ha nincs közvilágítás.:R

    Ami a gázkar potit (valójában hall szenzor) illeti, simán lehet, hogy hamisított (kínai) SS49E van benne gyárilag, ha kicseréled eredeti japánra, kinyílik a világ. Legalábbis én ezt tapasztaltam, sokkal nagyobb tartományban lett használható a gázkar, úgy, hogy a mágnes értelemszerűen nem változott, a kalibráció nem változott, egyszerűen az adott hall érzékelő adott ki magából használhatóbb jeleket.:R Egyébként nem feltétlen kell lineárisnak lennie, bár abszolút egyetértek, hogy az a legjobb alapbeállítás, amitől aztán vezetési stílustól függően el lehet térni. Ha valaki binárisan vezet (csőgáz/semmi), annak esetleg fel sem tűnik, hogy nem lehet finoman adagolni.:))

    Szerk: még annyit ehhez a gázkar témához, hogy a nyomatékra szabályozás ritka, mint a fehér holló. A gázkar jelet a legtöbb kommersz roller vezérlő kívánt sebesség jelnek veszi, a teljesítményt mindig a kívánt sebesség, és a mért sebesség eltéréséből állítja be. Tehát abszolút nem olyan egy átlag roller gázkarja, mint mondjuk egy autó gázpedálja, ami alapvetően a fojtószelepet állítja, ezzel a teljesítményt (és véletlenül sem a sebességet közvetlenül). Ami nyomatékot szabályoz rolleren, az pl. a VESC, annál a gázkar jel a fázisárammal van összekapcsolva (beállítás függvénye persze, tud kommersz roller vezérlő módban is működni elméletileg, de ki akarja úgy használni), ami tehát nem függ az aktuális sebességtől. Volt egy hosszabb videós tesztem, ahol az 1/2/3 fokozatkapcsolót különböző (maximális) gázkar jelnek állítottam be, így nyélgázon lehetett tesztelni, hogy mit csinál a VESC tartott gáznál (30A/60A/120A fázisárammal), nos nagyjából pont azt, amit egy autó is, ha mondjuk emelkedőn egy adott sebességre beállt, aztán a platóra felérve síkon elkezd gyorsulni. És amúgy ezzel nincs semmi baj, teljesen természetes érzés.:D Egy apróságot kivéve, hogy ez sem teljesítmény szabályozás, hanem nyomaték! Ergo ha gyorsul, akkor adott nyomaték mellett nő a teljesítmény. Ami ugye további gyorsulást jelent. És ez egy pozitív visszacsatolás, ami végül csak oda fut ki, hogy az adott nyomaték és közegellenállás mellett elérhető maximális sebesség lesz a végsebesség, csak adott esetben ez nagyon lassan változik. De amúgy nem szokott ezzel gond lenni autóban sem: az ember ha látja, hogy adott gázpedál állással elszaladnak a lovak, visszább vesz. Pontosan ezt meg tudja tenni a rolleren is, ha normális rajta a gázkar, tehát adagolható. Az a szkenárió, hogy mindig a végsebességig gyorsul, direkt olyan teszt volt, aminél akkor sem vettem el a gázt, amikor már bőven felgyorsult a ketyere.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák