Új hozzászólás Aktív témák

  • mgoogyi

    Topikgazda

    válasz Tapsi #53997 üzenetére

    "nyilvánvalóan egyedi részvényeket is felülsúlyoznak, így érnek el többlethozamot. Hiszen hogy máshogy tennék, ha a piaci portfóliót tartanák?"

    Többnyire úgy érik el néha a piac feletti hozamot, hogy akadémiai bizonyítékokra alapozva felülsúlyozzák az alacsony értékeltségű/profitábilis/stb. cégeket és ha olyan időszak van, mikor ezek a rizikó faktorok a nyerők a piaci rizikó faktorral szemben, akkor megverik a piacot (és persze a faktorból fakadó prémium több, mint a költségeik).
    Ezt megteheted te is helyettük etf-kel olcsón vagy vehetsz rengeteg egyedi részvényt, amiből szerintem nehéz elég sokat venni illetve költséghatékonyan és szisztematikusan menedzselni.

    Ritkábban szerencséjük van.

    Az viszont nagyon-nagyon ritka, ahol valójában egy aranykezű alapkezelő érzi, hogy melyik részvények a tutik és statisztikák alapján egyre szűkül az az alfa, amit az alapkezelők szereznek a kisemberek kárára. Akkora információbőség van, hogy mindenki tud mindenről és a piac egyre hatékonyabban áraz.
    Van egy könyv, ami pont ezt a témát dolgozza fel: The Incredible Shrinking Alpha

    Amit írtam és reagáltál rá, az elég kétértelmű a részemről.
    Azt is értem alatta, hogy a legtöbb részvénynél nem számíthatsz kincstárjegy feletti hozamra hosszú távon, illetve azt is, hogy várhatóan piaci hozam alatt fog hozni a portfóliód.
    A blue chipeknél nem ismerem a statisztikákat, a teljes amerikai piacra láttam tanulmányt erről. Blue chipeknél valszeg jobb a helyzet, mint a kis cégeknél.

Új hozzászólás Aktív témák