Új hozzászólás Aktív témák

  • mgoogyi

    Topikgazda

    válasz avl #88992 üzenetére

    "erre/ilyesmire probaltam azt írni, hogy ezek többnyire US írások, US embereknek, US kiadási központtal, USD-hez kötődő kiadásokkal"

    Nem azok. Európai befektetőkre is vizsgálták az EUR hedgelést.

    "a rv. ETF-ek legtöbbjében USA a tulnyomo/legnagyobb sulyu, ott ezek miatt sokkal kisebb szerepű egy jelentősebb pl. €/$ változás ; szemben egy döntő részben Europahoz/ €-hoz kötődő kiadasokkal bíró HU-ban, EU-ban élő valakivel
    vagy szerinted (és mások szerint) ez nem így van ?"

    Igen, ez így van. Csak a devizák mozgása kisebb a részvénypiacnál. A hedgelés, amivel meg elveszed ezt a devizából adódó kisebb mozgást, van egy alap költsége + a hedgelésből adódó devizapár kamatának különbsége. Ami persze lehet majd kedvező, de egyelőre az USD-nek volt magasabb kamata, ebből meg azért lehet bukni.

    "ha ismet lesz (mostansag vagy epp a felhasznalaskor) nehany ev, mikor $ az €-hoz kepest romlik, akkor errefelé élve az €-ban jegyzett ETF nem fog jól kinézni"

    Ha lesz, akkor rövid távon abszolút lehet így. Én egy rövid távú bizonytalanság ellen nem csinálnák olyat egy hosszú távú portfólióval, ami garantált többletköltséget hoz.
    A döntés nyilván a tiéd, ha nyugodtabb vagy, csináld. De ha csak 2 etf-nél csinálod a 10-ből, akkor tökmind1.
    Én ezt az USD túlsúlyt valamelyest az arany tartásával próbálom ellensúlyúzni.
    https://en.macromicro.me/collections/45/mm-gold-price/592/us-usd-dollar-gold-price

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák