Új hozzászólás Aktív témák

  • cigam

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz racskobalazs #30004 üzenetére

    ... melyik érné meg jobban?
    Erre saját magadnak kell megadni a választ. Tudom nem erre számítottál, de te fizeted meg az árát, te fogod használni, te leszel elégedett(len).

    Nagyon képlékeny dolgot írsz, pl. a nem túl távoli jövőben min. 2x6TB vagy 3x6TB-re
    PC-n ezt a háztól függően simán megoldhatod, de egy NAS-nál már induláskor el kell döntened, hogy hány fiókos legyen, ez fix méret. Vagyis ha veszély 2 fiókost, azt nem tudod 3x6TB-ra bővíteni. Vagyis ha ilyen terveid vannak minimum 4 fiókos NAS-t kell keresned. Ha csak 2 lemezzel kezdesz, akkor is marad 2 szabad fiók a bővítésre. Csak bedugod a lemezt, és már készen is vagy. Míg a 2 lemezes esetén kicsit bonyolultabb. Kiveszed az egyik lemezt, migrál (újraépíti a RAID tömböt) , kicseréled a másik lemezt, migrál (újraépíti a RAID tömböt), megnöveled a kötet méretét (az üj lemezeken parlagon maradt részt is hozzácsapod). Nem agysebészet, de könnyű hibázni, és időigényes (akár több napos!) móka.
    Plusz ha már lemez, ott a CMR kontra CMS kérdése. Nem mindegy milyen lemezt használsz(Mondjuk ez a PC-be rakott lemezekre is érvényes)

    A másik dolog amiért a NAS-t szokták választani, hogy 7/24-ben elketyeg fillérekért, csendben, kis helyen. Míg egy PC lényegesen többet eszik, sokkal nagyobb helyet foglal, és nem is olyan csendes. Cserébe bármire is használhatod, míg a NAS-on elsősorban csak a gyártó által biztosított programválasztékot futtathatod. Ami elég sok applikációt tartalmaz alapból, és ha az adott NAS ismeri a Docker-t, tényleg "bármit is" futtathatsz.

    Fájltárolás pipa, SMB,FTP,.... tudnak mindent akár PC akár NAS

    Ha ragaszkodsz a Blackbaze megoldásához, ellenőrizni kell hogy az adott NAS gyártója támogatja-e az Ő felhőjüket, vagy a Blackbaze-nek milyen megoldásai vannak a mentésre, ha NAS-t használsz. (Pl. a Qnap támogatja a Backbaze B2-t jelentsen ez bármit)

    -Filmnézés TV-n pipa, mindegyik ismeri a DLNA-t telepíthető a Plex, az Emby,...

    - Távoli fájl szinkron pipa, mindegyik NAS gyártónak vannak mobil papjai, amivel a telefon képeit/fájlokat szinkronizálhatsz, automatikusan feltöltheted a NAS-ra. OMV-t nem ismerem annyira, de nem láttam az oldalukon mobil app-ot. Ettől persze még feltehetsz rá egy ownCloud-ot, vagy bármi más privát felhő megoldást, amihez van mobil app is. No nem mintha agysebészet lenne egy ftp kapcsolaton feltölteni esténként a képeket, sőt! Könnyen megoldható a Google, OneDrive,... felhő szinkron a NAS-al, és persze a PC-vel is.

    - Kísérletezni tudsz mindegyikkel, csak kérdés mi a kísérlet tárgya. Egy WEboldal/portál készítése, vagy a WEBszerver konfigurálása beállítása (virtual domain, stb...)

    - Az otthoni-bők kimaradt, hogy az OMV-n túl is van élet. Felteszel egy (desktop) Linux-ot, és ott kézzel pár program telepítésével, parancs kiadásával megtanulod a kezelését, és létrehoz egy fájlszervert, egy torrent szervert,... pl. [link]

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Új hozzászólás Aktív témák