Új hozzászólás Aktív témák

  • Tapsi

    addikt

    válasz gorbep #55998 üzenetére

    ...amint a gáz helyettesítésére használják, minden erdő tarra lesz vágva...

    Valójában most is rengetegen fűtenek fával, az erdők bruttó tömege pedig folyamatosan növekszik. Apóséktól most Ausztriába is visznek hőerőműbe fát, annyira beesett Magyarországon a kereslet. Mindenki betárazott a nagy rezsiparakor.

    Vérzik a szívem amikor látom az asztalos minőségű rönkfákat, ahogy beviszik...

    Ez kizárt. Amit te láttál, az egészen biztosan nem asztalos minőségű. Nagyságrendi különbség van árban a két anyag között (tölgyrönk köbmétere simán lehet 150-200 ezer), ez tűzifaként 25 ezer.

    ...a lakótelepi rendszereket termál kutakra alapozott hőszivattyús rendszerekkel KELL helyettesíteni.... de szerintem ez az átállás lassabb, mint amennyi a civilizációnknak még hátra van...

    Nem triviális a dolog. Sajnos a kutak létesítése (hiszen minimum 2 kell) rohadt drága. Egy profi levegős hőszivattyú a tetőn elhelyezve simán lehet, hogy bőven kiváltja a dolgot. Nem véletlen, hogy a víz-víz hőszipkák nem tudnak elterjedni. Meg hát, termál kútra nem is nagyon kell hőszivattyú, hiszen alapból adott a megfelelő hőmérséklet. Esetleg HVM-re..talán.

    #55993jdeutsch

    Igen, a faelgázosító kazán jó cucc. Alapvetően a fatüzelés tényleg egy perfekt energiaforrás, gyakorlatilag egy napelem+akku :D, hiszen a napenergiát tárolja, amit égetéssel hasznosítasz. Viszont macerás az üzemeltetése, szerintem a modern életmóddal nem igazán kompatibilis. Sokkal jobbnak tartom, ha profi, nagyüzemi körülmények között égetik el, és áramot állítanak elő belőle magas hatásfokon, amivel aztán azt csinálsz, amit akarsz. De nem lenne hülyeség átállítani rá a hőközpontokat sem. Persze a kéményekre menjen szűrő, ami megfogja a szálló port.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák