Elbocsátások a Microsoftnál

A Microsoft csütörtökön jelentette be, hogy leépítésekre kényszerülnek, mivel a gazdasági válság hatására visszaestek a PC-eladások, így a Windows-kliens üzletág gyenge teljesítményének köszönhetően a vállalat nettó profitja (4,17 milliárd dollár) 11 százalékkal csökkent a második gazdasági negyedévben.

Ezért a cégvezetés úgy döntött, hogy „komolyan be kell húzni a féket”: a 96 ezer főt foglalkoztató vállalat munkavállalóinak 5,5 százalékát, 5000 embert küldenek el a következő másfél évben, ám mivel új felvételek is lesznek, a tényleges leépítés körülbelül 3000 állás megszüntetését jelenti. Ugyanakkor a Microsoft az augusztusban kezdődő új pénzügyi évben az utazási kiadásokat 20 százalékkal mérsékelni kívánja, illetve a jutalmak és a prémiumok kifizetését befagyasztják.

A hír hallatán az elemzők mindegyike rámutatott, hogy a Microsoftnak mindenképpen stratégiát kell váltania, mivel most is bebizonyosodott, hogy milyen komoly mértékben függ a vállalat pénzügyi stabilitása a desktop PC-k piacától, s az egy lábon állás sérülékennyé teheti a céget, még akkor is, ha megkérdőjelezhetetlenül uralja is a világpiacot. Erre a változtatási szándékra utaló jelek már évek óta megfigyelhetőek, hiszen a szerverüzletág negyedévről negyedévre megismétli kiugró teljesítményét, most is kifejezetten sikeres volt, rekordbevételt produkált.

Azóta történt

Előzmények