Európa megint megbünteti a Microsoftot?

Az Európai Bizottságnak elfogyott a türelme: Neelie Kroes versenyügyi biztos napi 2,37 millió dolláros bírsággal sújtaná a Microsoftot, mert az – amint állítják – nem teljesíti maradéktalanul a másfél évvel ezelőtt számára előírt kötelezettségeket – írja a Reuters. Amint az ismert, az EB tavaly márciusban arra kötelezte a szoftvervállalatot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám a kommunikációs protokollok elérhetősége azóta sem teljes – állítja az EB.

„Minden lehetőséget megadtunk a Microsoftnak a kötelezettségei teljesítésére. Nem maradt más választásom, mint hogy a formális utat követve biztosítsam a vállalat együttműködését” – fogalmazott közleményében Neelie Kroes. A redmondiak öt hét türelmi időt kaptak, ez alatt kell megállapodásra jutniuk az európai hivatalnokokkal, vagy fizethetnek.

A Microsoft tavaly nyáron megfellebbezte az EB-döntést az európai Elsőfokú Bíróságnál, majd néhány hétre rá azért folyamodott ismét a luxembourgi testülethez, hogy az a fellebbezés érdemi elbírálásáig – melyre a legutóbbi hírek szerint már a jövő év tavaszán sor kerülhet – függessze fel a kiszabott szankciókat. Ezt a kérést akkor elutasították, és arra figyelmeztették a szoftvervállalatot, hogy ha 2005. december 15-ig nem teljesíti kötelezettséget, jelentős összegű napi bírságra számíthat. Márpedig az EB a felügyelő biztos jelentése alapján továbbra is úgy látja, hogy – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tesz maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció még mindig pontatlan és hiányos.

Azóta történt

Előzmények