Microsoft: a kétmillió dolláros kérdés

Holnap járt volna le az Európai Bizottság által kitűzött határidő, eddig kellett volna a Microsoftnak benyújtania formális válaszát arra a kérdésre, hogy miért nem teljesíti maradéktalanul a közel két évvel ezelőtt számára előírt kötelezettségeket, ám tegnap a szoftvervállalat február 15-ig haladékot kapott – írja a Reuters. Neelie Kroes versenyügyi biztos korábban világossá tette: az Európai Elsőfokú Bíróság döntése értelmében a redmondi céget akár napi 2 millió dolláros bírsággal is sújthatják, ha nem működik együtt a hatósággal.

Amint az ismert, az EB 2004 márciusában arra kötelezte a szoftvervállalatot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tesz maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció még mindig pontatlan és hiányos – állítja az EB a felügyelő biztos jelentésére hivatkozva.

Ezzel párhuzamosan az amerikai igazságügyi minisztérium is elővette a Microsoftot: a tárca szintén a protokollok megosztásának módjában talált kifogásolnivalót. A 2002-ben a szövetségi kormányzattal tető alá hozott – az európai vizsgálattól teljesen független – megállapodás ugyanis szintén előírta ezek hozzáférhetővé tételét, de mint most kiderült, a teljesítést ellenőrző szakmai bizottság eddig csak hiányos és hibás dokumentációt kapott.

Azóta történt

Előzmények