Microsoft: vigyétek a forráskódot!

A Microsoft hajlandó átadni szerverekhez írt operációs rendszereinek forráskódját azoknak a vállalatoknak, amelyek a Windowsokkal teljes mértékben együttműködő szoftverek fejlesztésében utaznak, és megvásárolják a kompatibilitást biztosító kommunikációs protokollok licencét – jelentette be tegnap a redmondi vállalat. A szoftvercég így próbálja kiengesztelni az Európai Bizottságot, amely lassan egy éve riogatja napi akár 2 millió eurós további büntetéssel, ha nem hajlandó teljes mértékben teljesíteni a rá kiszabott kötelezettségeket.

Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, az EB 2004 márciusában arra kötelezte a szoftvervállalatot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már egy éve megjelent, ám a hatóság állítása szerint – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tesz maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció még mindig pontatlan és hiányos.

A Microsoft korábban vehemensen tiltakozott az ellen, hogy a szoftverek működési elvének kulcsát jelentő forráskódot is megossza a licencelőkkel, ám most úgy döntött, hogy ez lesz a legegyszerűbb módja az elhúzódó huzavona lezárásnak. „A legértékesebb szellemi tulajdonunkat tesszük le az asztalra, hogy túlléphessünk a kötelezettségek teljesítésének problémáján, és az ügy [ti. az elmarasztaló ítélet] érdemi részére koncentrálhassunk” – jelentette be tegnap a Brad Smith, a cég vezető jogásza. A vállalat a forráskódnak csupán a releváns részét osztja meg az arra igényt tartó szoftvergyártókkal, akik azt nem adhatják tovább, így a nyílt forráskódú programokat fejlesztők semmit sem profitálhatnak a lehetőségből.

Az is könnyen megeshet, hogy a javaslatot még csak tanulmányozó EB sem lesz elégedett. Erre enged következtetni a Microsoft riválisainak első reakciója, akik egyszerű píárfogásnak tartják a lépést. „A nyakadba öntenek több millió sornyi forráskódot, és keresd meg benne azokat a részeket, amelyekre szükséged van” – vázolta a nehézségeket az ellentábor ügyvédje, aki szerint még a Microsoft által felajánlott 500 órányi terméktámogatás mellett is teljesen haszontalan a programkód átadása.

Azóta történt

Előzmények