Vádat emeltek az Intel ellen – megint

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vádat emelt az Intel ellen a trösztellenes és fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt. Az eljárást alig több mint egy hónappal az után jelentették be, hogy New York állam hasonló vádakkal pert indított a chipgyártó ellen.

Az FTC a rekordösszegű bírság kiszabásával zárult európai uniós, a New York-i és más vizsgálatok során felmerültekhez részben hasonló vádakat fogalmaz meg. Többek között azt állítja, hogy az Intel egy évtizeden keresztül kedvezményekkel jutalmazta és zsarolta a legnagyobb PC-gyártókat – például a Dellt, a Hewlett-Packardot és az IBM-et – azért, hogy azok a rivális gyakran versenyképesebb chipjeit ne használják fel.

Új vádak is előkerülnek

De a beadványban új vádpontok is megjelennek. A hivatal szerint az Intel úgy tervezte meg és fejlesztette ki a processzorain futó szoftverek lefordítására használható compilereket, hogy azok kifejezetten hátrányosan különböztessék meg a rivális chipeket. E törvényellenes taktikákat alkalmazva sikerült a vállalatnak megőriznie monopóliumát a CPU-piacon abban az időszakban is, amikor a konkurens termékei különbek voltak. Az FTC szerint hasonló piaci magatartást tanúsít az Intel a grafikus processzorok (GPU) gyakorlatilag háromszereplősnek mondható piacán is, és fennáll a veszélye annak, hogy e törvénytelen gyakorlattal e szegmensben is monopóliumra tör.

„A Intel tudatos kampányt folytatott a monopóliumát fenyegető verseny ellehetetlenítésére. Lábbal tiporta a fair play elvét és az érdemi versenyt védő törvényeket. A bizottság mai eljárásának az a célja, hogy helyrehozza azokat károkat, amelyet az Intel okozott a versenynek, az innovációnak és végeredményben az amerikai fogyasztónak” – idézi a hivatal közlemény Richard A. Feinsteint, a versenyügyi hivatal elnökét.

Az FTC eljárásrendje szerint a vádemeléssel egy bírósági tárgyaláshoz hasonló – bizonyítékok bemutatásával, tanúk meghallgatásával járó – közigazgatási eljárás veszi kezdetét, melyen a vádat a hatóság képviseli. Az esetlegesen elmarasztalt vállalatot általában arra kötelezik, hogy hagyjon fel a kifogásolt üzleti gyakorlattal, de büntetést csak ritkán szabnak ki. A hivatal úgy számol, hogy az ügy tárgyalását kilenc hónap múlva kezdhetik meg, döntés pedig húsz hónap múlva születhet.

Az NVIDIA örül

Az Intel egy hónappal ezelőtt megegyezett riválisával, az Advanced Micro Deviceszel (AMD), és minden folyamatban lévő jogi vitáját lezárta a céggel. A megállapodás része volt, hogy az AMD visszavonja az Egyesült Államokban, illetve Japánban indított pereket csakúgy, mint a világ több kontinensén a versenyhatóságokhoz benyújtott trösztellenes panaszait. Amint a mostani fejlemény mutatja, ez korántsem jelenti azt, hogy a hatóságok ennek ellenére ne vinnék tovább az ügyeket.

Az FTC-vádelemés hírét egyelőre sem az Intel, sem az AMD nem kommentálta. Az NVIDIA, amely elkeseredett jogi vitát folytat az Intellel, ugyanakkor üdvözölte a döntést. Mint a cég szóvivője közölte: örömükre szolgál, hogy a vizsgálat a grafikus processzorok piacára is kiterjed.

Azóta történt

  • Nagyon megy az Intelnek

    A most már egyértelműen optimista chipgyártó erős hajrával zárta a tavalyi évet. A nyereséghányad rekordmagasságig emelkedett.

  • Belelendült az NVIDIA

    Az egy évvel korábbi mínusz nyereségbe fordult, az árbevétel pedig megduplázódott. A cég hisz abban, hogy az önálló GPU-knak van létjogosultsága a notebookokban is.

Előzmények

  • Kibékült az Intel és az AMD!

    A két rivális minden folyamatban lévő vitáját lezárta, és meghosszabbította keresztlicenc-megállapodását. Az AMD 1,25 milliárd dollárral gazdagabb lesz.

  • Amerikában is piszkálják az Intelt

    Hírügynökségi értesülések szerint a helyi versenyhatóság vádat fog emelni a vállalat ellen a versenytörvények megsértése miatt.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Mit kell tudni az Intel-balhéról?

    Szájbarágó a chipgyártót elmarasztaló európai határozatról. Kiderül többek között, hogy tényleg rekord-e a bírság összege, és az is, hogy hova kerül.