Csendben rúgja ki a dolgozóit az IBM

Mint nemrégiben megírtuk, az armonki nagyvállalat a gazdasági recesszióra való tekintettel az informatikai iparág más cégeivel egyetemben leépítéseket hajt végre. Az elbocsátásokról szóló első híradások az Alliance@IBM, a cég dolgozóit tömörítő egyik szakszervezet honlapjáról érkeztek, majd azokat az IBM Canada szóvivője is megerősítette – további lényegi információk közlése nélkül.

Úgy tűnik, a vállalatóriás üzleti politikájának részét képezi a titkolózás: hivatalosan eddig semmilyen formában nem közöltek részleteket arról, vajon mikor, hol és milyen számban válnak meg alkalmazottjaiktól. A dolgozók így jobbára saját maguk jelentik, ha lapátra tették őket, de vannak, akik úgy számolnak, hogy csak a legutóbbi negyedéves jelentés közzététele óta, azaz az elmúlt egy hétben több mint 4000 embernek mondtak fel.

Az IBM-nél eddig a szoftver-, a hardver- és a kereskedelmi részlegről bocsátottak el alkalmazottakat. A vállalat tájékoztatása szerint a leépítések a költségeik kordában tartásának érdekében történnek, a cég pedig továbbra sem kívánja felfedni, pontosan hány dolgozójától válik meg. Az IBM politikájával ellentétben többek között az Intel, a Microsoft, a Google és a Hewlett-Packard is résztelesen beszámolt arról, milyen munkahely-megszüntetéseket tervez a gazdasági krízishelyzetre való tekintettel.

Az IBM az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) egyik rendeletére hivatkozik, amely alapján a tőzsdei vállalatoknak csak a „lényeges” eseményekkel kapcsolatban vannak bejelentési kötelezettségeik. A cég úgy véli, az elbocsátások megszokott részei az IBM üzleti modelljének, mivel ezres nagyságrendben szűnnek meg az állások évente, viszont a vállalaton belül más üzletági területen ugyanennyi keletkezik is – egyszóval azok a dolgozók, akiknek megszűnik a munkakörük, lehetőséget kapnak arra, hogy egy másik szakterületen folytathassák a munkát. Éppen ezért a cég úgy véli, csak akkor szükséges a nyilvánosság elé állnia, ha a szokásostól eltérő mederbe terelődnének a munkaköri kérdések.

Az elbocsátásokkal és az IBM üzletpolitikájával kapcsolatosan megkerestük a vállalat hazai képviseletét. A cég szóvivője, Nagy Marianna válaszában közölte, hogy az IBM nem jelentett be leépítési szándékot Magyarországon, az ezzel kapcsolatos pletykákat vagy feltételezéseket pedig nem áll módjukban kommentálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények