Megszabadul sok Teslától és rengeteg más EV-től a Hertz autókölcsönöző-óriás

2024 végére a teljes flotta 25 százalékát EV-k alkották volna, de most mégis megszabadulnak 20 ezer EV-től, köztük Tesláktól.

Nagyjából két éve vette fel a kínálatába a Teslákat a Hertz autókölcsönző-óriás, és arra készül, hogy 2024 végére a teljes flottájának 25 százalékát EV-k alkotják majd. Azonban most úgy döntöttek, eladnak úgy 20 ezer EV-t, köztük Teslákat, mivel nem csak az EV-trend csillapszik, de az ütközések és sérülések miatt az EV-k igen magas költségeket generálnak.

Helyettük belsőégésű motorral szerelt autókat szereznek be, az EV-k magasabb költségeiről pedig már tavaly is panaszkodott a vezérigazgató, különösen a Teslák kapcsán. Hozzátette: miután elég sok volt az ütközés, az EV-ket csak tapasztalt felhasználóknak tették elérhetővé, és ott is korlátozták a nyomatékot és a sebességet. Az EV-k eladása egyébként 245 millió dolláros amortizációt jelent a cégnek.

Elemzők szerint a döntés szintén azt mutatja, rögös úton halad az EV-ipar. Az eladások lassulnak, a nagy gyártók (GM, Ford) visszafogják a termelést, a Morgan Stanley szerint a Hertz lépése újabb jel, hogy ideje visszafogni a várakozásokat az EV-k terén. Az elemzőcég szerint sokan élvezik a vezetési élményt, de vannak rejtett költségek a tulajdonosok számára. A Hertz szerint főleg balesetnél és sérülésnél magasak ezek.

Bár korábban 5 év alatt 100 ezer Teslát és 65 ezer Polestar járművet vettek volna, most inkább a nyereségre fókuszálnak. A német Sixt sem vett 2022 óta Teslát, és eladta a meglévő modelleket. Persze a legtöbben így sem mondtak le az EV-s tervekről, csak befékezték azokat. A Hertz eladási hulláma miatt pedig arra számítanak, hogy a használt EV-k árait is jelentősen lenyomják, trendhatás miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények