Hiába a Tesla-rekord, előzött a BYD

Rekordmennyiségű autót szállított le a negyedik negyedév során a Tesla, mégis megelőzte a kínai BYD az EV-piacon.

Október és december között 494 989 EV-t (ebből 461 538 Model 3 és Y volt) szállított le a Tesla, ezzel nem csak a saját, 2023-as céljait teljesítette, de a piaci várakozásokat is felülmúlta. Mégis alulmaradt a negyedik negyedév során a kínai BYD-val szemben, a Warren Buffett-hátszelű gyártó ugyanis 526 409 autót szállított le (főleg Kínában).

Elemzők szerint ez annyit jelent, hogy nagy a kereslet az olcsóbb modellek iránt. Bár a Tesla év végi kedvezményei kifizetődtek, és éves szinten összejött az 1,85 millió jármű (a harmadik negyedéves, frissítési leállások mellett is), Elon Musk 2 milliós belső, éves célja nem teljesült. Éves szinten ennek ellenére a Tesla vezet, ugyanis a BYD 3,02 millió járművéből nagyjából 1,4 millió plug-in hibrid volt.

Az elemzők szerint a BYD árkedvezményei működnek, a harc pedig mindkét cég profitjának árt. De a BYD szerintük bízik abban, hogy ez kifizetődik, és jelentősen nőhet a piaci részesedésük és a márka ismertsége. Azt is mondják, hogy a Tesla számai messze felülmúlták a többi amerikai autógyártóét: nem csak a Rivian, de a Ford és a GM sem teljesítette a piaci várakozásokat, utóbbiak így jóval óvatosabbak lettek az EV-gyártás terén.

Persze a Teslának sem minden felhőtlen, hiszen hatósági felszólításra az Autopilot miatt több mint 2 millió autót hívnak vissza frissítésre, a Consumer Reports szerint pedig az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy ez sem elég ahhoz, hogy megelőzzék a sofőrök visszaéléseit és figyelmetlenségét a rendszer kapcsán. Az USA-ban adókedvezmény-változások is befolyásolhatnak egyes modelleket, állítólag további árcsökkentésekre lehet szükség.

Akad azért olyan piac is, ahol a Tesla öröme közel felhőtlen: Norvégiában a sztrájkok ellenére is tarolt, immáron harmadik éve. Az országban 2023-ban az eladott autók 82,4 százaléka EV volt, a Tesla piaci részesedése pedig már 20 százalékos.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények