Szegény RIM-et az ág is húzza

Egy San Franciscó-i szövetségi bíróság úgy döntött pénteken, hogy a felperes Mformation Technologies jogosan perelte a Research In Motiont (RIM) szabadalomsértés miatt, így a vezeték nélküli eszközök egy távoli vezérlést lehetővé tévő technológiájának jogosulatlan felhasználása miatt a RIM köteles 147,2 millió dolláros kártérítést fizetni. A konkrét döntés szerint a vállalatnak minden egyes olyan BlackBerry után 8 dolláros jogdíjat kell kifizetnie, melyek a RIM vállalati szerverének szoftveréhez csatlakoznak. A történet még fordulhat rosszabbra is, mivel az ítélet csak az Egyesült Államokban eladott készülékekre vonatkozik, így a felperes további panaszokat nyújthat a külföldi, illetve a jövőbeni eladásokra vonatkozóan is.

Az ítélet nem is jöhetett volna rosszabbkor a Nokia sorsában osztozó, nem is oly rég még a piacvezetők közé tartó gyártónak, akik valószínűleg megállíthatatlan mélyrepülésbe kezdtek a közelmúltban: a cég részvényei tavaly több mint 70 százalékos értékvesztést voltak kénytelenek elszenvedni, miután egyrészt az Apple iPhone-ja, másrészt az androidos eszközök kiemelkedő sikere jelentős mértékben háttérbe szorították a versenyt láthatóan nem bíró BlackBerryket.

A folyamatos leépítéseket, illetve a tervezett üzleti stratégia megszakítását bejelentő vállalat nem fogadja el az ítéletet, bár szóvivőjük csak kitérően nyilatkozott, és ezek szerint a cég rengeteget fektetett terméke fejlesztésébe. A konkrét szabadalmi panasz ellen úgy védekeztek – sikertelenül –, hogy az érvénytelen, mivel a technológiát már az előtt használták, hogy az Mformation benyújtotta volna szabadalmi kérelmét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények