Ön szeretné-e, hogy óvodás korú gyerekét RFID-chippel kövessék nevelői?

A követhető mobilok után nem is tűnik nagy dolognak, ám az USA-ban kisebb vihart kavart az a döntés, hogy egy kaliforniai iskolai körzetben úgy határoztak: az óvodás korosztályba tartozó gyerekeket egy olyan trikóval látják el, melybe egy RFID-chipet varrnak bele, hogy mindig tudják, merre kóborolnak a nebulók az épületben, illetve a wifivel kapcsolatot tartó kis eszközök jelezzék, ha a gyerkőc elhagyja az intézmény területét.

Emellett a nevelők szerint más hasznos funkciója is van a rendszernek, például ebédeltetéskor nem kell a papíron vezetett adminisztráció segítségével fáradságosan ellenőrizni a létszámot, hiszen a rendszer ezt jelentősen megkönnyíti. A megyei fejlesztésért felelős alkalmazott elmondta, hogy a szövetségi támogatással kialakított nyomkövető egy év alatt behozza az árát a megspórolt munkaórákkal. Ugyanő a felháborodással kapcsolatban utalt arra, hogy ez már régi technológia, mindössze ők az elsők, akik ezt egy ilyen intézményben, gyerekeknél alkalmazzák.

Kaliforniában nem ez az első eset, hogy az RFID-technológiát emberek nyomon követésére próbálják alkalmazni, e törekvések egyik következménye volt, hogy az állam elsőként tiltotta be a testbe, bőr alá ültetett mikrochipek esetleges használatát, ám ezek szélesebb körű alkalmazásának (például karkötőben, nyakláncon stb.) iskolai tiltása elvérzett, mivel Arnold Schwarzenegger kormányzó úgy ítélte meg, hogy ez nem állami hatáskör, ezért – a felelősséget nem vállalva – megvétózta az erről szóló törvényt. Egy másik kaliforniai iskola hasonló törekvéseit 2005-ben egy diák szülei által indított per akadályozta meg.

A mostani eset kapcsán a felhasználási feltételek tisztázatlansága miatt az Electronic Frontier Foundation is aggályait hangoztatta.

Azóta történt

Előzmények

  • Lesz-e digitális világigazolvány?

    Az amerikai terv csak saját polgáraikat célozza, ám a törekvés szinte bizonyosan mintaadó lehet a világ többi része számára is.