Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Zen5, Zen6 szivárgás [link]


    [link]

    Hát a Zen5-höz tervezett 10-15%-os IPC nagymértékben elmarad a várakozásoktól, főleg amiatt, merthogy ez volt az az architektúra-szélesítés, amitől többet lehetett volna várni.
    Ez különösen annak fényében csalódást keltő, de minimum fura, hogy a szélesebb architektúra és a nem nagymértékű gyártástechnológiai előrelépés (N5=>N4P) miatt kisebb mértékű frekvencia regressziót várnak.

    Persze MLiD elmondja, hogy az ábrán szereplő számok minimumot jelölnek, de azt is, hogy arra azért nem lehet számítani, hogy ennek duplája következzen be.

    MLiD szerint:
    - a Zen5 rajtolhat 2024 elején
    - a Zen6 2025H2-ben fog piacra kerülni.

    A zen5c-vel nő 16 magra az egy CCX-be tartozó magok száma
    A Zen6 ezt követi - tehát itt várható magszám növekedés - és a Zen6c esetén ez megint 32-re nő.

    A Zen6-tal fog változás érkezni a tokozásban, ami jelentősen növelheti a CCD-k irányába a sávszélességet és csökkentheti a késleltetést.

    Elgondolkodtató.
    Az AMD tick-tock stratégiája alapján azt, hogy a Zen6 az uncore részen - a magszám növeléssen, a MT teljesítményen, CCD kommunikáción stb - fog jelentős változásokat hozni, eddig is lehetett sejteni.
    De én azt reméltem, hogy a Zen5 ezt megelőzően egy nagyobb IPC növekedéssel fog kiemelkedni és a zen3-hoz hasonlóan egy az olcsóbb csomagolás/gyártás miatt egy olcsóbb, de általános célokra remekül használható alternatíva marad évekig.
    De ha a Zen5 nem ez lesz, akkor elgondolkodtató, hogy nem lesz-e érdemesebb-e inkább megvárni a Zen6-ot és learatni a magszámnövekedésből fakadó előnyöket (is)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák