Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz loree69 #4071 üzenetére

    Mert az NV-nek le kell zárnia a piacot. A legfőbb probléma a termékek gyártása. Szemléletesen a GF100-as GeForce-ok hat hónapot késtek, és számottevően lassabbak az olcsóbban gyártható Hemlocknál. Egyszerűen ez a szituáció haszontalan, mert a Cypress ellen kell versenyezni, ami ellen a GF104 készül. Pontosan ez a baj a diszkrét kártyák piacával, nem elég, hogy zsugorodik, hanem még a drágán gyártható termékeket sem lehet jó pénzért adni. A BFG pont ezért lépet le. Itt pénzt keresni az NV kínálatával nagyon nehéz. Gaming szinten lehetetlen. Nyilván a BFG-t csak ez a rész érdekli.
    Az NV ott lehet nyertes, ha a piacot lezárja, így teljesen lényegtelen lesz, hogy az AMD olcsóbban gyártható és gyorsabb termékekkel áll elő, hiszen a független szabványnak vége, és az NV koordinálna mindent. Ez lehetővé teszi azt, hogy ne kelljen GF100 kaliberű terméket 260-370 dollárért adni, mert ezeknek a gyártása 500 dolláros MSRP árnál éri meg. Nyilván a gyorsabb verziók a 700 dollárt is elérhetik. Az árazás mindenképpen növekedni fog. Az NV és az AMD is alacsonyabb teljesítményt kínál magasabb áron az előző generációhoz viszonyítva. Sőt be lett vezetve a 600+ dolláros szint, amit Hemlock képvisel és ez megteremtette az új luxusszinteket 800+ dollár (Asus Ares stb.). Ezek az árak úgy fognak emelkedni, ahogy a piac zsugorodik. Ez egyébként hosszú folyamat lesz. 2011-ben elindul és 2012 végére már nagyon látható lesz. Az IGP-vel a teljes GPU piac 90%-a le lesz fedve. Ebben nagyon sok köze lesz annak is, hogy az eladott gépek nagy többsége mobil és kisméretű asztali masina lesz, esetleg LCD-PC (All-in-one). A keménymag, akik jelenleg a diszkrét kártyák piacának durván 7%-át képviselik (a teljes piacra nézve már most sincsenek nagy számban) többnyire áttérnek konzolra, illetve elkezdenek beindulni a különböző Cloud szolgáltatások PC-n, amire a fejlesztőknek nagy igényük lesz, hiszen a szolgáltatáson belül bérelt vagy megvásárolt játék eleve kizárja a kalózkodás lehetőségét. Persze a PC-s játék is eléggé átalakul. Konkrétan újra virágzik majd, de nem a hardcore közösség értelmében. Előtérbe kerül az internetben rejlő lehetőségek kihasználása, hiszen a vásárlók nagy része már mobil termékkel fog rendelkezni, ami eleve korlátozott teljesítményt jelent. A CUDA alapvetően ezen a fronton szintén fontos szerephez jut, mert a PC mellé jönnek az ARM-os gépek, amibe az NVIDIA fejleszti a Tegra családot. A Tegra 250 már támogatja a CUDA platformot. Gyakorlatilag a cég a játékvonalon továbbra is érdekelt, csak nem a GeForce, hanem a Tegra szintjén. Elképzelhető saját Cloudos szolgáltatás is. A Tesla képes lesz erre ... lényegében a hardver adott, és a szoftverkörnyezet kifejlesztése sem lenne túl nehéz az NV-nek. Esetleg azt is csinálhatják, amit az AMD, hogy egy külső cég (OTOY) kezébe adják a Cloudos szoftverfejlesztést, de szerintem az NV házon belül gondolkodik (amolyan Apple-ös mintára).
    A diszkrét kártyák ezekből a jövőképekből nem veszik ki a részüket. Egyre kevesebb hardcore játék jön majd PC-re, a konzol még jobban terjed, de ebben benne lesz a casual réteg is. Nyilván az MS és a Sony már megtanulta a Wii leckéjét. Jó dolog a hardcore társadalom, de a casualban van a pénz. :) Ez a PC-s és az ARM-os játékokon is meg fog látszani. Gondolj csak a Facebookos farmolásba. A legtöbb PC-s fejlesztő megemlítette, hogy ezen a vonalon virágzik a PC-s gaming, és alapvetően ez a meglovagolható jövő. Nyilván ebből az ARM-os gépek is kiveszik a részüket.
    Nyilván a hardcore társadalom sem tűnik el, csak a konzol vagy a Cloud felé terelődnek (inkább konzol). A keménymag száma annyira lecsökken, hogy versenyhelyzetben erre a piacra fejleszteni értelmetlen. Versenyhelyzet nélkül más tészta a dolog. Ott nincs árverseny, így jól kiszámítható az egész. A CUDA jelenti az NV-nek a GeForce életét vagy halálát. Ha a független szabványok háttérbe szorulnak, akkor az AMD-nek válik értelmetlenné a keménymag kiszolgálása. Ezért küzd az NV a zárt rendszereiért. Fordított esetben az NV lesz a feladó. Nyilván ebből látható, hogy az sem véletlen, hogy az AMD a független szabványok mellett áll. Alapvetően a két cég álláspontja csak a piacuk védelme érdekében alakult ki. Ez a csata egyszer eldől, és az eredmény az egyik vállalatnak nem fog megfelelni. Problémát pedig nem jelent majd a kilépés, mert az igazi pénzt az NV-nél a Tegra, míg az AMD-nél a Fusion jelenti majd.

    Def26: A hardcore rétegnek régóta a konzol a nyerő. PC-s vonalon meg mindegy, hogy mibe fektetsz. Egyik cég terméktámogatása sem szűnik meg belátható időn belül.

    Sárpac: Nyilván az árazással az AMD úgy játszik ahogy akar, de ez nem az ő érdemük. Az NV is fejleszthetett volna a játékosok igényeihez illő architektúrát, és akkor ugyanakkora tranzisztorból hoznák a Radeonok teljesítményét. Nyilván a Ferminél a HPC volt a szempont és ez sok tranzisztorba került, de a győzelem szempontjából ez lényegtelen, mert az NV nem versenyhelyzetet akar, hanem egyeduralmat és zárt piacot.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák