- Otthoni hálózat és internet megosztás
- PHP programozás
- Hálózati / IP kamera
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
- JavaScript topic
- Aliexpress tapasztalatok
- Mobilinternet
- Kihagyták az NVIDIA-t egy új AI-hálózati szabványból
Új hozzászólás Aktív témák
-
"...vannak olyannyira irigyelt genetikával megáldott embertársaink, akik bármennyit és bármit ehetnek, nem híznak."
Azt gondolom ez nem genetika, hanem életmód kérdése.
Ha valaki viszonylag gyakran megtesz naponta 30 ezer lépést, 21 kilométer gyaloglással, nettó 3 óra alatt, ami minimum 4 ezer kilokalóriát éget el. Ha zsírégető tempót tart, akkor többet.Nyilván nem lehet mindennap ennyi időt gyaloglásra fordítani. De lehet kerékpárral munkába járni. Ha a kerékpár nem lehetséges, akkor néhány megállóval hamarabb leszállni. ....
"A makro tápanyag bevitelünk 3 dologból áll össze: zsír, fehérje és szénhidrát."
Kifelejtetted a ballaszt anyagokat. Két fajtát ismerünk. Vízben oldódóak és a nem oldódóak.
A két nagyon ajánlott fajtája. A zabpehely és a utifűmaghéj (Flohsamen)Mind a kettőt ételbe keverve érdemes fogyasztani. Bőséges folyadék mellett. Az utifűmag nedvesség hatására többszörösére duzzad. Ezzel jelentősen emeli a jóllakottság érzését, extra kalóriák nélkül, ha a gyomorban dagad. Mind a kettő alapvető élelmiszere az egészséges táplálkozásnak
"Hogy mennyi szénhidrátra van szükségünk egy nap? 0 grammra."
Ez inkább a cukorra igaz. A minőségi szénhidrátok szükségesek. A zabpehely 68% szénhidrátot tartalmaz, de olyan formában ami nem okoz hízást. Viszont jótékony hatással van a gyomorra és a bélflórára.
A ballaszt anyagok a ezért kapták ezt a nevet, mert a hagyományos értelem kevéssé emésztődnek meg. Az elődeink ezért feleslegesnek gondolták. Nagyot tévedtek."A gabona ma már nem azt jelenti, mint ezelőtt 1-2 ezer évvel. A bélrendszerünket rendkívül módon megviseli az összes gabonaféle..."
A teljeskiőrlésű gabona ma is azt jelenti, mint régen. A fehér kenyér, az ami felesleges és káros. És minden ami fehér lisztből készül.
"A szénhidrátokban gazdag, olcsó, kalóriadús, feldolgozott élelmiszer hosszútávon végez velünk."
Javítok! A többszörösen feldolgozott élelmiszer a legrosszabb. Például a virsli feldolgozott étel. Ha babakonzervbe teszik, többszörösen lesz feldolgozva.
"....az étkezésünkben központi szerepet kap a rizs, a tészta, a krumpli."
Nem ez a katasztrófa.
Inkább az, hogy ezeket agyonfőzve fogyasztják a magyarok. Ha megnézed az olaszokat. Sok szénhidrátot fogyasztanak, bőséges olajjal. De nem főzik/sütik agyon az ételeiket. Mégis egészségesebbek mint a magyarok."A glikémiás index egy 0-100-ig terjedő skála, ami megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő cukor, szénhidrát, milyen gyorsan szívódik fel."
Ezt fenntartásokkal kell kezelni. Van probléma nem is kevés, ezzel az indexel.
A legkirívóbb félreértelmezés.fruktóz, édesítőszer, index 20
Mivel a fruktóz nem generálja az inzulin képződést, első látásra jó. A fölösleg viszont azonnal zsírrá alakul a májban. Szóval még sem jó, a jó index mellett."Ezt időszaki böjtnek hívják, és rendkívül jótékony hatása van önmagában is. Azt régóta tudjuk, hogy önmagában azzal is meg lehet szabadulni néhány kg-tól, ha nem eszünk késő este, 18 óra után. Ennek a pontos élettani okát még nem ismerem, de sejtem, hogy mi állhat a háttérben."
Ma már tudjuk. A böjt lehetőséget ad az elhasznált sejtek eltakarítására. Méregtelenítésre, bár nem szeretem ezt a szót.
Önmagában a 18 órának nincs jelentősége. Lehet 17 és 19 is. Nem ez a lényeg. Inkább a napi 2 étkezés a lényeg. Este 6 és reggel 6 a két étkezés akkor eléggé kiegyensúlyozott az étkezés. a 7-7 sem rossz.
Még jobb, ha az éjszakai rész meghosszasodik."... együnk sokszor keveset, ezen a ponton számomra már megdőlt."
Akkor jó, ha valaki egészséges, cukorbetegként óhajt élni.
"...reggel csak csak betettem a sütőbe, 200°C grill + hőlégkeverés, 10-20 perc alatt megsült"
Túl magas a hőmérséklet. A minőségi, hidegen sajtolt olíva olaj már károsodik ekkora hőmérsékleten. Van olíva sütőolaj, ami optimális ezen a hőmérsékleten, de annak az egészséges komponenseit már a gyártás során tönkre teszik.
Maximum 180 fok. Inkább 160, ha van elég idő.
Még így is az ízek kedvéért sütsz.
Vannak növények, amiket nem érdemes sütni. Teljesen tönkremennek az értékes tartalmak a sütés közben.
Tipikus példa a brokkoli. A brokkoli szárairól levágjuk a virágzó testet. Lehetőleg szár nélkül.Ezt nem hőkezeljük, egyenesen az elkészült ételre szórjuk. A törzset és szárakat megtisztítjuk és apróra daraboljuk. Ez után állni hagyjuk a szabad levegőn fél órát, majd rövid ideig gőzön pároljuk. A modernebb változatban mikróban maximum 2 perc úgy, hogy 90 foknál ne legyen melegebb a végeredmény. Valami zárhatóbb mikrózható edényben, kevés fűszeres vízben.A só segíti a sütést és főzést. De jobb a tálalás előtt sózni. A húsokból könnyen cipőtalpat csinál, kihúzza a húsból a szaftját. A burgonyát és a répaféléket és gombát érdemes sütni, Finom aromát kapnak, bár megédesednek. A zöldségek túlnyomó többségét. párolni érdemes. A zöldborsót csak át kell melegíteni, a sütés és főzés csak megkeményíti.
A szójabab is csak hőkezelést kap. De a hüvelyét nem esszük meg. Érdemes kipróbálni snackként. Edamame néven érdemes keresni. Bár a hüvelyétől megfosztott mélyfagyasztott Edamame más néven is forgalomban van. Kevés só, csili és wok olajjal pácolt Edamame, halvány barnára sütve, igazi csemege.
A sült/főtt zöldséghez keverve nagyot emel az élvezeti értéken. A japánok fenyőmagja.És sok sikert az egészségesebb életmódhoz! Ezzel többet teszel magadért, mint egy orvos tehet érted.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz pusszycat #12 üzenetére
"Látom értesz a dolgokhoz ezen a téren, elárulod hány kg. vagy?"
Evés után most kb 72 kg vagyok. Ez a méretemhez képest 5-6 kg plusz súlyt jelent.
Az almaecet egészséges. nem a legfinomabb ecet, de ma azt gondoljuk, a legegészségesebb.
Az ecet önmagában ivása enyhén szólva badarság. A savas környezet segíti az ásványi anyagok felszívódását.
Ezért esszük a salátákat ecettel és olajjal. Az utóbbi a vitaminok felszívódását segíti.(#14) bb0t:
"A zabpehellyel nem értek egyet, és az utifűmaghéj is teljesen felesleges. Soha nem vagyok éhes, pedig nem bélelgetem ki a gyomrom."
A múlt századi hozzáállás. Ez nem az éhségen múlik. A bélflóra egészségben tartásához szükséges. Vannak jó és rossz baktériumok a bélflórában. A ballaszt anyagra nem neked van szükséged, hanem nekik a hasznosaknak.
[link].Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"A fruktóz tudtommal a legolcsóbb és legrosszabb cukorfajta, a szőlőcukornak a legmagasabb a GI-je. Édesítőszer is megemeli valóban."
OK.
A fruktóz CH2OH, a szőlőcukor C6H12O6. Nem azonos a két cukor. A vércukor azonos a szőlőcukorral.Van egy tévhit, ami a cukorbetegek körében alakult ki.
A szőlőcukor nem számít be a napi cukorfogyasztásba. A túladagolt inzulin esetében valóban nem. Minden más esetben igen.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"...a fentebb írt energiaitalom és két péksütim már kapásból 60g cukor..."
Az energiaital és péksütemény az az étel, amit nyugodtan elhagyhatsz. Az emberi test szempontjából üres kalória mind a kettő. A cukor egy nagyon ízletes méreg túladagolva. Szénhidrát bevitel hiányában első körben a zsírok átalakítását kezdi el a máj. Majd elkezdi bontani az izomzatot. A halántéknál van két zsírfolt, ami az éhhalál után is megmarad. Senki sem tudja miért.
Van több félreértelmezés a cukorral kapcsolatban is.
A közvetlen cukor bevitelre valóban nincs szükség. A minőségi szénhidrátok fogyasztása, beleértve a magas rost tartalmat, nagyon fontos.
Ugyan ennyire fontos lenne a böjtölés. Heti egy nap,minimálisnulla energia bevitellel és víz fogyasztással.
Alternatíva a napi két étkezés. Közötte nincs nassolás. Ha a két étkezés közötti időszak aszimmetrikus. például reggel nyolc és délután négy között van étkezés, akkor ebben az időszakban szabadabban lehet étkezni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Milyen olyan előnyös tulajdonsága van a zabpehelynek, ami zöldségekből és nem gabona alapú élelmiszerekből nem oldható meg?"
A rostanyag tartalma nagyjából 10%. Nagyon magas mennyiségű rostot tartalmaz.
",,,mert a megfelelő rost és tápanyagbevitel adott a zöld zöldségekből is."
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Kezdem érteni mi a bajod a szénhidráttal.
A magyar étkezési szokások az üres szénhidrátok irányába mentek el.
Fehér kenyér, zsemle és kifli. A rizs, tészta és burgonya közös tulajdonsága. Agyon főzött állapotban kerülnek az asztalra.
Ha megnézed az olaszok étrendjét, amit mindenki egészségesnek tart, akkor látod. Az olívaolajat nem sajnálják ki az ételekből. A szénhidrát is komoly mennyiségben figyel be az étkezésbe. A tészta al dente, fog kemény. A burgonyát félig főzik meg, aztán adnak neki egy kis extra ízt az olajos serpenyőben. A többi zöldséget sem főzik agyon. Mégis egészségesebbek a magyaroknál.Azért mert a vitaminokat meghagyják az ételben. Az emésztési ciklusuk sokkal hosszabb. Kevésbé emelkedik az inzulin szintjük étkezés után. Ezért sokkal később lesznek újra éhesek.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"A szénhidrát az csak szórakozás, élmény. A zsír és a fehérje az táplálék!"
Kezdetben a zsírok voltak a fő bűnösök. Egyszerű oka volt ennek. A zsírokat könnyű eltávolítani az ételből.
De lett egy probléma. Az ételnek ízt kell adni. A zsírok kiváló ízhordozók.A cukorral kompenzálták az íz hiányt. Mivel a fogyasztóvédő szervezetek elkezdtek lázadni, a gyártók részben átálltak olyan cukrokra, amit a szénhidrátok mennyiségébe kell beszámítani és nem közvetlenül a cukorba.
Most a szénhidrátok váltak közellenséggé. Tehát megjelentek a proteines termékek. Most már várható a protein túladagolás elleni lázongás.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz elfelejtette #110 üzenetére
A reggeli gabonapelyhek tele vannak cukorral.
Eddig egyedül a zabpehelynek mutattak ki pozitív hatást. De nem müzliben és műanyag pehelyben, agyon cukrozva.
Ezeknél még az is jobb, ha reggelire pizzát eszel. Abban "csak" túlsók só a probléma.
A szénhidrátszegényen táplálkozó társaink. Túrót, tojással keverve készíthetnek maguknak Ch szegény pizza alapot. Elő kell sütni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Apollyon #102 üzenetére
"Egyébként meg inkább azok lázonganak a túl sok fehérje ellen, akik kb. soha életükben nem ettek még kiegyensúlyozottan."
Egyébként azt sem tudjuk, mi a kiegyensúlyozott étrend.
Az eszkimóknak nincs zöldség és gyümölcs termelése. Alkalmazkodtak a halászathoz esetleg vadászathoz.
A japánoknál csak a második VH után terjedt el a hús fogyasztása. Nagyon jó indikátorok lennének a húsfogyasztás élettani hatásának elemzéséhez. De nincsenek megbízható statisztikáik a korábbi húsmentes időkből.Elméletileg a vietnámi konyhát tartják nagyon egészségesnek.Ideális a hús, zsiradék, szénhidrát aránya. Nem fűzik agyon az ételeket. A ballaszt anyagok is jelen vannak az ételeikben.
Nekem a laktózzal van problémám. Messze kerülök mindent amibe tejcukrot tesznek. Elég széles a kerülendő választék. Még a szalámik egy részébe is belerakják.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Apollyon #116 üzenetére
"...így én mindennap eszem sajtot..."
Mivel a cukor vízben jelenesetben savóban oldódik, csak azokkal a sajtokkal van baj, amelyiket tejjel vissza puhítják. A sajt krémekkel azért nincs baj, mert amúgy sem enném meg.
"Engem ami kiakaszt, hogy szinte mindenbe raknak glükóz szirupot (cukor egy fajtája), a szalámiba is"
Az idő, pénz! A cukrok mérgek, ezért baktérium ölő hatásuk van. Kevesebbet kell füstölni, szárítani, ...
És ízfokozó hatása van a cukroknak. További kérdés, észrevétel az ügyben?"...pl. a mekis sült krumpli 17 összetevőből áll...."
A németet tudom, mert meg kell osztani a fogyasztóval.
Kartoffeln, pflanzliche Öle (Sonnenblumen, Raps) Dextrose, Stabilisator: Dinatriumdiphosphat. Speisesalz jodiert: Salz, E500, E535, Jod.Az E535 egy elválasztó anyag, amit minden gyártó bevet a só kristályok szétválasztására. A gyerekkoromban néhány rizsszem a megoldotta problémát a sószóróban. Az E500 is ezért van a sóban.
Ha jól számolom felénk csak 9 összetevője a mekis krumplinak. (Ez is valami.)"....kukoricaszirup, ami a cukor egyik, ha nem a legrosszabb szintetikus fajtája."
Helyette 5-6 fajta cukrot használnak az európai gyártók. Amiket nem kell cukorként külön feltüntetni.
Csak szénhidrátként jelenik meg a tájékoztatóban.A cukrot a karamellizálódás okán is raknak a reggeli tojás - szalonnába. Gondolom az amcsi mekikben ezért rakják a sült krumplihoz.
Van egy német szakács, aki termékfejlesztéssel is foglakozott.
Némi német tudással el lehet szörnyülködni azon miket trükköznek a gyártók. Mióta nézem, ha lehetséges, inkább megcsinálom a magamnak az ételeket.
B/esserLegyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"...a magyar gasztronómia ugyanúgy megsínylette a török hódoltságot ..."
Ne viccelj már. A hódoltság után magas volt a kiüresedett területekre betelepülők száma. Hozták a saját konyhájukat. Később az osztrák - magyar monarchia idején nagy hatással volt a két ország konyhája egy másra. A második VH után jöttek nincstelen évtizedek.
Só, bors és paprika. Valamint babérlevél és köménymag jelentette a fűszereket.
A disznóvágás és a baromfi tartás jelentette a hús fogyasztást. A nyolcvanas évek elején kezdődött a hiánygazdálkodás enyhülni. Ez az időszak tette tönkre a magyar konyhát. Nem a törökök.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Krugszvele #133 üzenetére
"... Nem a kalóriáktól hízol és hiába sportolsz, nem fogsz lefogyni."
Hanem mitől?
A génektől? A levegőtől?Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
A minőségi csokoládé legalább 20% zsírt tartalmaz Lecitint ami az agy egyik üzemanyaga.
A 80% vagy magasabb kakaó tartalmú csokoládé optimális "üzemanyag" a hosszan tartó sporthoz.
A kevés cukor azonnali segítség. A zsírtartalom a tartós energia forrás.De még egyszer. Csokoládé és nem csokoládé jellegű édesipari termékről beszélek. Amiben a kakaó tartalom csak ígéret szintjén létezik.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Ilyenkor szépen izmot bont ahhoz, h ch legyen."
Nem ennyire egyszerű.
Az első körben a rendelkezésre álló szénhidrát használódik el. Ez leginkább a vércukor és az izomzat tartaléka.
A második körben a zsír égetése indul el. A zsírégetéshez oxigénre van szükség. Ha már nincs elérhető mennyiség, az izomzat bontása indul be.
A zsírégetés nagyjából 60% körüli terhelés mellett optimális. Ekkor még nincs lihegés, ami oxigén hiányra utal.A szénhidrát égetési szakaszt majdnem teljesen ki lehet hagyni. Reggel, üres gyomorral kell edzeni a legjobb zsírégetéshez. A teljesítmény nem lesz kiemelkedő. de jobban lehet fogyni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Cukorbetegséget a szénhidrát folyamatos túlevése tud okozni."
Neee.em.
Az egyes típusú cukorbetegséget a hasnyálmirigy betegsége okozza. Az inzulintermelés alacsony vagy nem működik.
Az időskori változat a másik.
Ez esetben az egészséges hasnyálmirigy képtelen elég inzulint előállítani. Ez esetben a fogyással lehet csökkenteni az inzulin igény mennyiségét. Ebben egy kalcium hormon is szerepet játszik. Az inzulin intoleranciát szabályozza.A túlevés okozza illetve az egészségtelen táplálkozást. De a kialakulásában nagy szerepe van az örökölt génállománynak és a mozgásszegény életmódnak.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Hibás kérdés.
Nyilván azokat a rostanyagokat, amit mi nem tudunk megemészteni nem érdemes számolgatni.
Ezek egy részét a baktérium flóra sem tudja felhasználni. Mégis előnyös az emésztés szempontjából a jelenlétük.Az elődeink nem értették a ballaszt anyagok jelentőségét.
Ha több nettó kalóriát visz be valaki, mint amit felhasznál, annak hízás lesz a vége. A pluszban bevitt megemésztett kalóriák nem tűnnek el nyomtalanul az enyészetben.
Vannak olyan zöldségek, például uborka és cukkini, amiknek a megemésztéséhez majdnem annyi kalóriát égetünk el, mint amennyi hasznosul. Jobb a kissé keményre főzött barna rizs a krumplipürénél. Kiába magasabb a kalória bevitel, Lassabb az emésztés, kevésbé leszel éhes és nem dobódik meg a vércukorszint ugrásszerűen. (A fokozott inzulin termelés után, nem leszel gyorsan éhes.)
Vannak hibás érvek. Például a mozgás nem számít.
Számít, sőt alapvető jelentősége van.
Ha valaki elkezd fogyózni, a szervezet alkalmazkodik és a bevitt bruttó kalóriákat maximálisan próbálja felhasználni. Nem nagyon lesz fogyás, ami után beindul a visszahízás.
Ha valaki megduplázza a mozgását, némi többlet evés mellett is fogyni fog. Jojó effekt nélkül.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"A szervezet kontrolálja magát."
Az elhízás tipikus jele a kontroll megszűnésének. Rosszabb esetben ki sem alakul, mert kiskorában túletetik a gyereket. Ebből lesz a "genetikai probléma". Generációkon ível át a túletetés. Már a nagymama is vastagabb volt a szélességénél.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Másik opció volt a szalonna, de attól instant behánytam."
Egy darabig követtem a ketós témát.
A kolbász, szalonna, töpörtő és hasonlóhulladékételek nem képzik az egészséges táplálkozás alappilléreit. Ezt a fajta diétát csak kúra jelleggel érdemes csinálni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
1I]"Való igaz, hogy a szemét kaják zsírosak, de nem azért válik egészs1égtelenné, mert zsír van benne, hanem mert rossz zsír van benne, pl. margarin, meg napraforgó olaj, meg mittomén, hogy mi."
A napfaforgó olaj egyetlen problémája, hogy túl van tolva a fogyasztása.Legalább részben más olajokat is kellene használni. A repceolaj sütéshez jobb lenne, mert egy kicsit magasabb füstölés pontja. A margarin már határeset, de töpörtő hőmérsékletén hőmérsékletén sült sertészsírnál ezerszer egészségesebb.
"másfajta étrendektől is elmúltak gyulladások betegségek stb"
A gyulladások, allergiás reakciónak tekinthetőek. Ha elvonod az allergiát kiváltó anyagot, a gyulladás is megszűnik. Nem csak szénhidrátok okozhatnak gondot. Nekem a laktózzal van bajom. De annak akinek a tejfehérjével van gondja többször szarabb helyzetben van.
"Azt viszont érzékelem, hogy akik fenntartható fogyásról számoltak be - tehát nem hízzák vissza a lefogyott 10-20-30-50 kilókat, azok mindannyian a szénhidrát csökkentésével fogytak le."
Azt kell megérteni, hogy a szénhidrát fogyasztása megemeli a maximális zsír fogyasztás lehetőségét.
Csipsszel hatalmas mennyiségű olajat lehet megenni. Csipsz nélkül az átlagember képtelen annyi zsiradékot enni mint szénhidráttal. A csökkentett szénhidrát bevitel, csökkenti a megehető zsír mennyiségét."A mozgásról meg annyit, hogy én a 16 kg-ot 0 mozgással adtam le.
De ebből nem következik a mozgásra vonatkozó megállapítás. Ha többet mozogtál volna, akár 20 kilót is leadhattál volna.
Én fogyókúráztam. Az étkezés mennyiségének némi emelése mellett, megdupláztam a mozgást három héten át. A fogyás mellet, láthatóan növekedett az izomtömegem. De ebből sem következik az, hogy a szénhidrátbevitel csökkentésével nem fogyni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
A linkeden beszélő ember csúsztat.
Az 1 kockacukornyi vércukor mennyiség OK. De a kistányér rizs vagy krumplipüré 18 kockányi cukortartalma nem emeli azonnal duplára a vércukorszintet.
A krumplipüréből gyorsan szívódik fel a szénhidrát és alakul vércukorrá. A jól és nem szétfőzött, még kissé kemény rizs, lassan alakul át vércukorrá. A magasabb szénhidrát tartalma ellenére egészségesebb pürénél.Ezzel elérkezünk a magyar konyha legnagyobb bűnéhez. Mindent agyonfőzünk.
Az olaszok sok tésztát esznek. Mégis egészségesebbek. Nem a tésztához locsolt olívaolaj okán. Félkeményre (al dente - fog kemény) főzik a tésztát és zöldségeket. Ezért sokkal lassabban szívódik fel a szénhidrát. Később lesznek éhesek és a vércukorszint sem ugrik meg nagyon.
Az orvosnak tudnia kellett ezt.Én idáig hallgattam a linkelt beszédet. Tovább minek?
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"...nem rég láttam egy srácot a youtube-on, aki azt hiszem egy hétig böjtölt, és ugyanúgy eljárt mellett futni meg sportolni. Amikor átlendült a holtponton, akkor már energikusabb volt, mint mikor evett...."
Nekem vannak muszlim munkatársaim.
Nem rég volt a ramadam, egy hónapos böjt. Kizárólag napnyugta után - napkelte előtt étkezhetnek és ihatnak.Az első 3-4 napon mindegyikük csak lézengett. Utána javult az állapotuk. De délben evés helyett elmentek aludni. Jobban nem teljesítettek a böjt alatt.
Simán leadtak 6í8 kg-ot. Pedig ehettek és ihattak volna bármennyit éjjel. De este már nem bírnak sokat enni. Reggel meg az ivási tilalom okán nem mertek sokat enni.Ne jussunk már el a fényevésig. Evés nélkül jobban nem teljesít senki, mint normális étkezés mellett.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Nagyon rossz a kóla megítélése. De a gyümölcslevek sokszor cukrosabbak. Ananász, vegyes gyümölcs, narancs, ... Habár az utóbbi években csökkent a cukor tartalom, ez nem jelent semmit. Olyan cukrokat használnak, amiket elég a szénhidrát kategóriába sorolni.
Jobban nem jártunk vele. A répacukornál előnytelenebb hatású cukrokat is felhasználhatnak.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
-
A cukor és szénhidrát mentes italokat általában ciklaminsav /ciklamát izével édesítik.
Az USA területén tilos használni mert hererákot okoz(hat). Más kutatások nem erősítették meg a hatást főemlősök esetében. Majmokon végeztek tartós tesztet. Bár van némi kétségem az eredménnyel kapcsolatban. Még az emberek sem reagálnak egyformán mindenre, ezért egy majomfaj vizsgálata semmire sem garancia.Mivel nincs kalória értéke, nem zsír és nem só, leginkább a vízhez lehetne számolni, de inkább oda se. De az összetételnél fel kell sorolni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz woodworm #497 üzenetére
De nincs!
A mekis sült krumpli só, országonként eltérő fűszerkeverék. Abban lehet cukor is, ízjavítóként. Paprika, bors, köménymag őrlemény szokott lenni általában.
Az étkezési só, a származási helyétől függően sok fajta anyagot tartalmazhat. A friss tengeri só más összetételű, mint a bányászott só. Ez így rendben is van.
Sajnos teljesen feleslegesen adalékanyagot adnak a sóhoz, ami megakadályozza az összeragadást. Ezt régen elrendezte néhány rizsszem a sótartóban.
A Himalája sónak jó a PR-ja. De kétségeim vannak az eredete felől, A nagy részük legfeljebb fényképen látta a Himaláját. Azt senki se gondolja komolyan, hogy az évi több ezer tonna sót 50 kg-s zsákokban hordanak kézzel a bányákból. Amit aztán eladnak a világban.
Korábban a rózsaszínű sót elkerülték az emberek, mert a kálium-klorid (sólámpa, ha jól tudom) mérgező anyag. Kis mennyiségben orvosság.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
-
-
válasz pusszycat #526 üzenetére
Igyál vizet.
A víz fogyasztását szabályozza a test. Ha túladagolod nem "csúszik". Ha szomjas vagy akkor csúszik.
Ezt a tisztítási bolondosságot felejtsd el.
A vizelet tükrözi a hidratáltság állapotát. Ha víztiszta, akkor túltolod. A vesét ekkor nem tisztítja, hanem feleslegesen dolgoztatja. (Abba már bele se menjünk, borítja a sóháztartást)
Ha nagyon sárga akkor alul hidratált vagy. Ha kezd sárgásodni, már nem teljesen víztiszta, akkor optimális a folyadék bevitel.
Az éjszakai alvás zavarása, rontja a másnapi teljesítményt.Miért pont a folyadék bevitelben lenne előnyös a mértéktelenség?
Az ízesítéssel csak agyadat csapod be. Haszna nincs.
Régebben sétával fogytál. A mozgás segíti kiüríteni a felesleges folyadékot a nyirokrendszernek. Ha ellene dolgozol, nem fog sikerülni. A pangó folyadékban fehérje bomlás van. Ez gyulladást generál. Főleg a lábakban halmozódik a felesleges folyadék.
Beindítod az idősebb kori problémákat idő előtt. Nem kellene, jönnek azok maguktól is, kéretlenül.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Csúszás ügyileg némileg vitatkoznék, a vízigény is egy következmény, vagyis mozogni azt ne felejtsünk el, olyankor ugye több a bevitel is."
Persze. Szomjasabb is vagy terhelés mellett.
Mint írtad. Inkább az a baj, hogy elfelejtenek inni az emberek. Illetve az idősek esetében, átcsúszhat a szomjúság, éhségbe. Jó megszokás lehet, ha evés előtt egy pohár vizet inni. Ha múlik az éhség, akkor szomjúság volt.Másrészt a vizelet színe elég jó visszajelzést ad. Sokkal jobbat, mint a saccolások.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Mit látott volna egy éhgyomri vérvétel? Semmit,"
Ma már nem sok helyen mérnek közvetlenül vércukrot. Van a vérben egy marker ami jól mutatja az átlagos vércukorszintet. Azt nem lehet manipulálni. Ha valaki 18 órával a vércukorszint mérés előtt már nem eszik vagy a mérés előtt eszik, az nem számít.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz pusszycat #555 üzenetére
"Nekem 103 volt a vércukorszintem. Mondták ne egyek előtte. Ennyi."
Nyilván éhgyomornál kell mérni. Reggel nem szabad, de az előzőnap a szokásos módon kell enni.
.
Ha nem így van, akkor az strucc politika. Nem az orvost csapja be a páciens, hanem saját magát. Ha nem látja a bajt, bár tud róla, akkor nem is létezikLegyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Apollyon #580 üzenetére
"Ott már olyan szinten megy a matekozás a kajával is, hogy bizonyos idősávokban külsőleg inzulint is nyomnak magukba (nem cukorbetegek), hogy a tápanyagokat a test hatékonyabban dolgozza fel..."
Konkrétan a zsírszöveteket táplálják. Hízásra hajlamosak előnyben.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
A húsfogyasztásnak nagy problémája lehetett a hűtés hiánya.
Télen fel lehetett dolgozni a nagyobb állatikat. Nyáron hamar tönkrement a hús.A burgonya és paradicsom elterjedés a a török hódoltság végére eshetett. Nem volt nagy beleszólása a török konyhának. A paprika sokkal később érkezett Magyarországra.
A török hatást kihúzhatjuk a magyar konyha komoly meghatározó elemei közül.A burgonyának volt hatalmas jelentősége az étkezési szokások megváltozásában. Előtte a kása volt a dominás ételforma. A burgonya szénhidrát tartalma alacsonyabb, de sokkal nagyobb mennyiségben termelhető.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
" Sok féleképpen tudták tartósítani: sózás, szárítás, abálás, aszalás és füstölés. "
Az abálás nem tartós, tartósítás. Nem véletlenül a tél a disznóvágások időszaka. Nyáron gyorsabban Szaporodnak a baktériumok. Sokszor gyorsabban, mint a nyári tartósítás folyamatának sebessége. Nyilván senki sem akart kockáztatni a nyári próbálkozással.
Télen tartósítva, ki kellett tartani a készletnek a következő tél közepéig."Van egy olyan tartósítási eljárás is, amikor a sült húst felöntöd zsírral, úgy, hogy teljesen ellepje. Hetekig, de lehet, hogy hónapkig is eláll, aztán kiveszed a zsírból és átforrósítod egy serpenyőben, vagy sütőben és olyan, mint ha akkor csináltad volna."
Nem olyan, mint frissen készítettnek. Ha valaki olyannak érzi, akkor a szakács nem érti a dolgát.
Egyszer próbáltam. Sült hús némi mellékízt kap és elveszti a szaftosságát."Mondjuk az a nem normális, amennyi húst ma eszünk."
Valóban nem normális, de nem is lesz fenntartható a helyzet, ha a populációnk növekedése az eddigi folyamat szerint folyatódik. A várható a rovarok fogyasztásának elterjesztése. Olcsó megoldás az állati eredetű fehérje kiváltására. És nagyon klímabarát a tenyésztésük.
"Mindenki arról beszél, hogy nyomtassunk húst, mert kitenyésztik a rákos sejtekből.."
Nem mindenki. Leginkább azok akiknek ellenszenves a sejtek termelése. Miért pont a rákos sejteket tenyésztenék? A rákos sejtek energia felhasználása magasabb az egészséges sejtekénél. Nem lenne nyereséges vállalkozás.
Én kihagyom, bármiből is készül. A növényekből készült húsutánzatokat is elkerülöm messzire. Ha valaki azt hiszi, hogy ezekkel egészségesebben táplálkozik, hatalmasat téved. Ugyanolyan többszörösen feldolgozott, mindennel felturbózott ételek, mint a többi nagyüzemi termék.
"Arra felszólítanak, hogy gyűjtsem szelektíven a hulladékot, de arra nem, hogy ne egyél egy héten 8x húst."
Nyilván a szelektív hulladékgyűjtés nagyon fontos lenne. Az, hogy egy konténerbe kerül minden és a következő eső ázott papírba csomagol mindent, nem szelektív gyűjtés.
De valaminek a kezdete lehet. Például egy valódi szelektív alapanyag gyűjtésnek.De azt, hogy a legolcsóbb far-hát baromfit ne vegye olyan gyakran, ahogyan a nagyon alacsony jövedelme megengedi, lázadás szintű ellenállást okozna.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz pusszycat #616 üzenetére
Nem csak az étkezésen múlik.
De a magyar embereknek komoly problémái vannak a japán étkezési szokásokkal.
Vajon melyik ebédet választanád?
Leves:
Miso leves.
Pasztává sűrített halléből készül. Az alaplé gyakorlatilag szénhidrát mentes. Halszósszal (halolaj) ízesítik.
A kérheted hónapos retek szeletkékkel, amit tálalás előtt szeletelve a levesbe.
Vagy tofu kockákkal.
Ugyan létezik más levesfajta is Japánban, de nem nagyon ettől a levestől.A főétel szusi.
A friss nyers haldarabkákon túl megkóstolhatod az ős szusit.
Sóban tartósították a halat. (A magyar megfelelője a sózott szalonna.) A sózott hal formáját (só köpenyét örökölte meg a szusi.)
Ha japán étteremben húsos főételt eszel, az modernizált változat. Hagyományosan csak halat használtak.Desszert
A japánok nem ismerték az étkezés utáni édességet a múlt század közepéig. Húst sem ettek.
Ezt nem tudtam, amikor bevásároltam egy japán boltban.
Amikor rákérdeztem a desszertre, kicsit értetlenkedett. Aztán mutatott egy átlátszó műanyag pohárkát, amiben mézszerű anyagban barnás izék voltak. Megkóstoltam. életemben nem ettem még borzalmasabbat.
A méz olyan zselé volt, aminek az íze leginkább az égő műanyag szagára emlékeztetett. Annyira ragacsos állaga volt, hogy sírva könyörögnének a receptért, ha nem lenne ennyire szagos.
A szója csírának, ha még annak lehet nevezni, mert már túlnőtte a csíra méretet, harmonizált az ize, a ragacshoz. (Gyakorlatilag ehetetlen volt.)Van kedvenc édességem a mocsi. Ezen belül a hagyományos matcha mochi, amit porított tealevéllel ízesítenek.
Pontosabban ez sem édesség. Nem tartalmaz cukrot vagy más édesítőszert sem.
A belsejében masszává főzött (hagyományosan fehér) bab golyó van.
Erre húznak rá, ragacsos rizsliszt masszából. készült burkolatot. Amit keményítő porral szórják meg. hogy kezelhető legyen az elkészült golyó.
A mocsi fogyasztás évente több halálos áldozattal jár Japánban. Annyira ragadós a rizs massza, hogy megfulladnak tőle a mohóbbak.A modernebb változatában jégkrémmel helyettesítik a bab golyót. (Az eredeti sokkal finomabb.)
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Nem fogyasztottak húst a második VH végéig és nem tartottak haszonállatokat.
A mezőgazdaság korlátozott területén az állat tartás csökkentette volna az emberek élelmezési lehetőségét.
Halat, algát megfelelő mennyiségben tudtak halászni. Illetve mindent amit a vízből ki lehetett szedni és ehető volt. Van nagyon finom hínárszerű salátájuk. Eredetileg talán köretnek használhatják Vagy ez is "édesség" kategória.
Sajnos nincs megfelelően dokumentálva a háború előtti egészségi állapotuk.
Nem lehet összehasonlítani a hús fogyasztása okozta változásokat.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Lenovo ideapad 5 Pro Prémium Ultrabook 14" -30% Bivaly Ryzen 5 5600U 8GB 512GB 2,2K RADEON 2GB!!
- iPhone 13, 128GB, starlight, kártyafüggetlen, 88% akku
- Tyű-ha Lenovo Thinkpad T15 "Golyóálló" Üzleti Laptop 15,6" -50% i7-10510U 4Mag 32GB/512GB FHD IPS
- Új 2K AM5 Gamer PC R5 7600/RTX 3070 8Gb/2X8Gb 6000Mhz DDR5/500Gb SSD M2/700W 2Év gari
- Ryzen PC , R5 2600 , RTX 3060 12GB , 16GB DDR4 , 256GB NVME , 500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen