Megújították a Google kínai licencét

A múlt héten már többször pedzegették, s a Google pénteken be is jelentette, hogy a kínai kormányzat megújította a vállalat licenceit az országban. Nem sokkal ez után a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium is megerősítette ezt az információt. A Kínában folytatott tevékenységre összesen körülbelül 200 ottani leányvállalat kapott most újra engedélyt.

Ahogy az IT café is többször beszámolt róla, a kormány és az amerikai cég viszonya év elején mérgesedett el, amikor nyilvánosságra hozták, hogy több nagyvállalat mellett a Google-t is hackertámadás érte 2009 decemberében, s az akciók mögött a megtámadottak Kínát sejtették. Ezek után a Google felhagyott kínai keresőoldalának cenzúrázásával, a weboldalt felkeresőket egy hongkongi oldalra irányították át, melynél már nincsenek korlátozások, s fenyegetőzés szintjén az is felmerült, hogy a Google végleg elhagyja az országot. Ám aztán a licencek érvényességének lejárati dátuma közeledett, és mégis másképp alakultak a dolgok, mivel a vállalat nemrég bejelentette, hogy az automatikus átirányítás helyett egy választóképernyőre küldik a kínai felhasználókat, s egyúttal kitértek arra is, hogy remélhetőleg a kínai kormány ezt elfogadhatónak tartja.

A minisztériumi dokumentum szerint méltányolták a kompromisszumkészséget, de továbbra is a kínai törvények betartására szólították fel a Google-t.

Azóta történt

Előzmények