- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- Aliexpress tapasztalatok
- Milyen routert?
- Call center-forradalom: AI alakítja át az ideges telefonálók hangját
- Folyamatosan hazudott a bitcoin állítólagos feltalálója
- Linux kezdőknek
- Tomato firmware
- Synology NAS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133949 üzenetére
Amit még elfelejtettem, hogy ha duplát főzöl, kiegyensúlyozottabb eredményt kapsz.
Sage-nél a második-harmadik főzés ami már rendben van hőfokilag, vagy ahogy írod, duplafalúval üresen átfőzöd többször.
Előáztatás - Bambino Plusnál hosszan tartva a manuális főzéshez a gombot, ha jól tudom maximum 10 másodperc lehet. Sima Bambinonál nincs háromjáratú, így többször is neki lehet futni az előáztatással való hosszabb főzésnek.
-
Mr.Csizmás
félisten
lehet eretnekség, de itt valaki (értsd hc/pro user) próbálta már a Yankee kávékat? keresővel nem találtam.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
kchris78
veterán
válasz konzumpro #133951 üzenetére
en megemelem a kalapom aki 18gr eros olasz utan nem virrasztja vegig az ejszakat . Bar exanyos is alvashoz kavezik de nem szeretnek azert koffeinfuggo lenni . (illetve szubjektiv de nekem 30-40ml tenyleg tomeny fozet mar mennyisegre is sok - amibol sok van annak mar nincs "olyan" erteke, ezert is nehezen merek decaffot rendelni)
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
válasz konzumpro #133951 üzenetére
Kipróbáltam a simplát előáztatással, enyhén csökkent a savassága. Főztem egy duplát is előáztatás mellett, de itt komoly csatornásodás is az eredmény része lett, így ez egy hígabb főzet lett és (talán e miatt is) szintén csökkent kissé a savasság.
#133952Mr.Csizmás
(1-)2kg rendelése esetén, hogan kezeled azt a mennyiséget, amit 1-2 héten belül nem fogyasztasz el? -
Mr.Csizmás
félisten
válasz donat_sz #133955 üzenetére
ami bontott, az megy a mélyhűtőbe, légzárós zacsiban, abból adagolok ki gumigyűrűs csavaros tetejű kisüvegbe (ami a szekrényben áll, fényt akkor lát, ha előveszem fél percre szórni a gépbe.) két oka van, hogy innen veszek, általában pár napos friss vagy aznapi pörkölés jön, valamint az arabica-k karakterei bejönnek nekem.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
konzumpro
senior tag
válasz donat_sz #133955 üzenetére
Sage-nél nálam duplánál újra be kell állítani az őrlőt és nem durvábbra mint más gépeknél hanem finomabbra. Gyanítom a szimplánál nem igazi a presszó, csak ahogy tömörödik, felpréselődik a felsőszűrőre és a befeszült kávépogácsa illetve inkább kávézacckúp szabályozza a nyomást, lefolyást.
-
zolnagy
őstag
Vettem a jómultkor egy picopressot előre az idei nyaraláshoz amolyan utazós eszköznek. Most készült vele a negyedik kávé és csak pislogok, hogy milyen jó. Az aktuális P&Y etiop guji shakiso baromi finom lett vele, meg a K6-al, míg ugyanezt a kávét a robottal és a még tuningmentes gc-al csak közepesen jónak mondanám.
2 klikkel állítottam a k6-t durvábbra, mint amit a robot kívánt és így nagyon jó lett (ugye kisebb átmérőjű szűrő)
Még keresem a miértet, de őszintén meglepett ez a kis eszköz. -
őstag
válasz zolnagy #133958 üzenetére
Pont ma reggel ittam egy kapucziner kávét (Etióp - Guji Shakiso - Honey) Picopresso-val és K6-tal, ami szerintem a legjobban sikerült ebből a babból, pedig Robottal (+Major) már túl vagyok 250++g-n.. Most húztam egyet a Robottal, sokkal kevésbé savas, abszolút hiányzik az a virágos jelleg ami a Picoval kijött.. (megvan a következő napokra a program, muszáj lesz játszani a Majorral )
Tegnap is Picoval készült, kicsit hőhiányosnak éreztem, így ma szerintem amióta megvan először előmelegítettem a kosár tartó fémet is. Pont ennyi hiányzott, szerintem tökéletes lett.. Tényleg megdöbbentő tud lenni néha ez a kis cucc..
Piconál a kisebb kosár -> magasabb pogácsa szokott lenni a megfejtés arra, hogy miért könnyebb vele jót húzni. Picit durvábbra lehet őrölni, mindig lassan épül fel a nyomás és a kialakításából adódik a korrekt előáztatás.
"... and I hope you have a great day!"
-
Jolida
tag
Találkozott már valaki ezzel a kávéval?
Kubából hozták ajándékba. -
donat_sz
senior tag
válasz konzumpro #133957 üzenetére
Igen, ezt én is észre vettem, hogy a dupla kosár esetén (nálam ez nagyon ritka, mert egyedül kávézom itthon) finomabb kell m őrlő beállítás kell, de az okát még inkább nem próbáltam meg tippelni.
Most láttam egy videót ahol főzési idő és az arány növelését javasolják még a savanyúság ( sour) ellen. Mondjuk a videóban megkülönböztetik a savanyúságot (sourness) a savasságtól(acidity). Mondjuk én ezt eddig össze kapcsoltam tartalmilag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz donat_sz #133964 üzenetére
A szedernek, grapefruitnak pl. intenzív savai vannak. A citrom meg savanyú. Bár egyébként egy citrom is lehet édes a maga módján, csak nem a diszkont akciós
Másik béna hasonlatom a bor. Egy jó merlot kiegyensúlyozottan, de intenzíven savas, a rossz BB meg savanyú.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
HÁZIGAZDA
válasz RetepNyaraB #133965 üzenetére
a gyümölcsök nem rossz hasonlat, mert kellően savasak tudnak lenni. ahogy érnek, úgy égnek el a savaik és emelkedik a cukorszint. ideális esetben van mindkettő, ilyenkor érezzük, hogy savas, de nem savanyú. előtte savanyú is, utána csak édes.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
konzumpro
senior tag
válasz RetepNyaraB #133965 üzenetére
És a fanyarság az hova tartozik? Az lehet húzósság is, masszív savanyú íz.
-
kchris78
veterán
Hőmérséklet hogyan is befolyásolja a kivonatolást? Most vagyok úgy hogy egyik ricni meg a mellette lévő sem az igazi - eddig csak érzésre foglalkoztam a hőmérséklettel de most van konkrét helyzet amikor szükség van rá .
[ Szerkesztve ]
-
rgaspar
csendes tag
válasz RetepNyaraB #133756 üzenetére
Szia! A "robot" - ban tudnál segíteni? Milyet vegyek ?
-
donat_sz
senior tag
válasz Parci #133966 üzenetére
és #133965RetepNyaraB köszi mindkettőtöknek.
Közben sikerült egy gyengébbet főzni kísérletezés közben, azt hiszem megéreztem a savanyú és a savas közti különbséget.
A savanyú ízt inkább már a korty elején érezni és már-már bántó az ízélménye, míg a savasságot inkább a korty közepén/végén érezni és ez talán kevésbé tolakodó ízélmény. Ezek alapján inkább savas volt eddig a kávé amit főztem, mint savanyú, de attól még konklúzió, hogy kevésbé savas ízélményre vágyom.Mely fajták/régiók amik kevésbé savasak? Eddig a Brazilt kaptam alább segítségnek. Merre keresgéljek még?
#133967konzumpro ez a fanyarság remek kérdés, csak sajnos még komplexebbé teszi a kérdést
[ Szerkesztve ]
-
Chegue
újonc
Sziasztok! Belépőnek egy Graef cm70 + Sage Bambino plus szettel küzdök, az örlőben két gyári vékony alátét van bent, és eddig AVX brazil kavéival próbálkozom. Az a problémám, hogy 3-5 fokozat között kapok közel jó izű kávét de érzésre még bőven lehetne fejlődniük és 18-20 mp alatt jönnek le 1:2-1:2,5 arányra. Ha finomabbra állítom akkor már keserű, égett íze van de akkor sem lassab a lefolyás. 16-18 grammokkal játszok, 54-es dupla kosárban.
Az örlővel van a baj vagy én bénázok el valamit? Mit érdemes opróbálnom merre induljak szerintetek?
A legjobb eredményt egyébként a Brazil Fazenda Miaki Yellow Bourbon adta 3-as őrlési fokozaton 17-18 grammal a gyári előre progrsmozott dupla programon. Ez legjobb esetben 22mp és 1:2 arány 8mp előáztatással. Illetve 16 gram Monsooned Malabar 5-ös fokozaton 1:2,5-re főzve szerintem azt adja amit kell, de nekem ez az ízvilág nem jön be, a sötétebb olaszosabb vonalat keresem mint pl az Impresso Brazil-Columbia. https://impresso.hu/termek/brazil-colombia/ -
HÁZIGAZDA
válasz donat_sz #133974 üzenetére
érdekes dolog, hogy kezdőbbként az ember a tisztán édes, bornál mondjuk tisztán tanninos-édes ízeket keresi, és az erősebb savak zavarják. később ez változik, ahogy az ember elkezd eltartott ujjal inni (bocs: kóstolni ), de mindennemű sznobság nélkül is mondhatom, hogy savak nélkül gejl, lapos, egysíkú a kávé és a bor. szóval kellenek a savak, attól lesz vibráló, hosszú, összetett az ízvilág. ha viszont emellé csak simán savanyú, abban nincs sok öröm.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
max1965
tag
válasz donat_sz #133974 üzenetére
Amit írtam, én erősen merem javasolni.
[link]
Nem vagyok profi, itt csak "Read only".
Leakalap a nagytudásuak előtt, ez már nem az én szintem, ezért nem igazán szólnék bele.
De ez a kávé nagyon bejövős lett.
Szerintem.
Ellenben, szívesen vennék hozzáértő véleményt, ha valaki próbálta már.Szeretek itt lenni. Maguk olyan kedvesek.
-
kchris78
veterán
válasz Parci #133976 üzenetére
Hát igen. Van különbség a Lidl citrom meg az Amalfi félszigeten megtermett (Sorrentói) citromok között is . (Vagy éppen szicíliai) - vagy narancs - és amíg nem kósolja az ember nem is tudja elképzelni a különbséget milyen egy frissen érett narancs - ha nincs ott az ember lehet rendelni is nem is drágán (mint amennyibe itthon a minőségibbek kerülnek).
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz rgaspar #133973 üzenetére
Robot-ból jelenleg csak 2 kivitel van: nyomásmérő órás (barista, 165k) és anélküli (140k).
Ekokapszula forgalmazza itthon, náluk általában van készlet is.Szerintem megéri a felárat a manométer, könnyebben reprodukálható egy-egy profil ha már arra adja a fejét az ember; ráadásul nélküle az elején nagyon nehéz szerintem ráérezni, hogy hol lehet a 8-10 bar-os tartomány (ami persze nem feltétlen baj, lejjebb nincs gond. Csak azt nehéz sztem belőni, hogy hol érdemes abbahagyni az erőlködést )
Ha még nincs eldöntve, hogy Robot, akkor a Flair Pro 2 kb hasonló árszint, más workflow, és legalább olyan jó végeredmény (+ szükség esetén ez egy hordozhatóbb eszköz).
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
donat_sz
senior tag
válasz Chegue #133975 üzenetére
Azonos a szettem nekem is és én is azt tapasztalom az elejétől, hogy az elméleti lefolyási idő helyett vagy 20-25mp között jön le a kávé és egész jó ízt ad vagy küzdesz a pogácsa beállítással és megvan az elméleti lefolyási idő (25-30mp), de a kávé nem is biztos, hogy jobb ízt ad.
Viszont ha kellően jól őrlöd a kávét, próbáld ki a szimpla falu kosarat, akkor szerintem jobban kijön majd a szemcseméret, mert a dupla falú önmagában kontrollálja a pogácsa helyett a nyomást. -
donat_sz
senior tag
válasz Parci #133976 üzenetére
Értem mire gondolsz, mert pezsgőben és borban is csak száraz jöhet szóba.
Kávénál ez volt az első kisüzemi pörkölőtől vett kávém, a nagyüzeminél (vagy ahogy néhányan itt hívjátok, 'ipari szén' estén) nem éreztem ennyi savasságot még, bár az is igaz, hogy eddig főleg tejes italokat ittam, a sima eszpresszó még inkább új igény részemről.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs