- Otthoni hálózat és internet megosztás
- ASUS routerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology routerek
- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- HBO Max & OD topic
- Linux kezdőknek
- Facebook és Messenger
- Windows 10
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #121000 üzenetére
Ezt olvastam, de ez szerintem csak megerősíti, hogy az alacsony hőmérsékletes bloom működhet. Bloomnak részben az a lényege, hogy csökkentse a csatornásodást. Ha alacsonyabb hőmérsékleten bloomolunk, akkor ahogy a cikk is írja, kisebb az esélye, hogy kellemetlen dolgok kioldódjanak az akkor még erősen csatornásodó kávéágyból. Utána a bloom jótékony hatására viszont már mehet nyugodtan a forróbb víz, mert kevesebb lesz a csatornásodás, és jobb lesz a kávéágy szűrőképessége és a kellemetlen részeket kiszűri.
De nyilván ez csak okoskodás Illetve nyilván ez nem magyarázza meg az utólagos lehűtés (whiskey stone) működését. -
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #121001 üzenetére
De azt is írja, hogy az asztringenciát okozó anyagokat a legnehezebb kioldani, és hogy az alacsony hőmérsékletű bloom-mal pont elvesznek azok az aromák, amik életet visznek a kávéba (tehát nála ez nem egy pozitív effekt).
A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine. A durvább őrleménynek sokkal több idő kell, amíg teljesen "átázik", szóval az idővel kompenzálja.
Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással. Végül ezzel mentünk WoC-ra is. (Aztán ott Gagné előadásán kiégett az agyunk... ) -
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #121002 üzenetére
De ő nem csak hidegen bloomingolt, nála az egész főzet 70 fokon ment.
"Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással."
Gyakorlat mindig veri az elméleteket Mindenképp elkísérletezek majd ezzel a hosszabb előáztatással."A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine."
Mehetsz vagy kell menni? Csak azért kérdezem, mert ma reggel tettem egy kísérletet a 100 fokos 2 perces bloom + szokásos receptem kombóval, és a tegnapi hideg bloomos jobban ízlett. Viszont gyanús, hogy ez túlkivonatolt lett, szóval lehet csak utána kéne mennem az őrleménnyel. -
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #121003 üzenetére
Érdekes tapasztalás volt, mert ha túl finom őrleménnyel mentünk, akkor bezuhant a TDS, vagyis a kávéágy közepét már nem tudta átnedvesíteni. Ha ebből a tartományból kiléptünk, akkor már valós összefüggés volt a szemcseméret és a TDS között, itt pedig 1,57% felett már kezdett kellemetlen lenni (SSP HU 98-as késsel). És innentől már kb. vakon be tudtuk lőni TDS mérővel is a többi kávét ezzel a recepttel, max. 1,53% volt ameddig lementünk, de azért ez már egy elég szűk tartomány.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz Bazsee71 #121004 üzenetére
Hú, ez nagyon jól hangzik, mármint, ez az egész beszélgetésfonat, bár azt hiszem, így olvasva kevesebb jön át, mintha ezt kávé mellett beszélnénk meg (úgy nem lehetne, eseeetleg? )
Ahogyan mondtam is, nálam az alap recept nem 2X felöntés, hanem 5X, de itt most előjött egy fura kérdés részemről: Az első felöntés (ami tkp. a bloom adagja) ugyanúgy benne hagyjátok a végső italban, igaz? Mert mintha egyszer valahol, valamilyen videóban (talán) lett volna olyanról szó, hogy ezt az első részt "kukázzák".Szóval egyébként az alap receptem:
15->5*50g víz, 95 °C, 30 másodperc időközönként, az 50 g vizet kb. 10 másodperc alatt felöntve. Ebből nagyjából 3.00-3.30 a lefolyás.
Amit kipróbáltam módosításként, az egyszer az volt, hogy az első 50 g víz után 2 percet vártam a 30 másodperc helyett, illetve egy másik módosításként azt is, hogy az első 50 g víz 70 °C-os volt, és a 2 perc várakozás alatt melegítettem fel a maradék vizet 95 °C-ra. -
hyperspace
őstag
válasz gboszi #121006 üzenetére
Az merült fel bennem, hogy nem akkor lenne a legjobb a teszt, vagy akkor lehetne tesztnek hívni, ha minden kosár magához képest a legjobban teljesít? Arra gondolok, hogy minden kosárral 100ft-os teszt megtörténne, meglenne minden kosár kávéigénye, és úgy belőni a lefolyást.
Nekem ez így olyan teszt lett, hogy x gramm kávéból melyik kosár csinálja a legjobb kávét. De ennyi erővel lehetett volna ott egy Flair meg Robot is.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
gboszi
senior tag
válasz hyperspace #121007 üzenetére
Nekem az sem ok, hogy papiron akarunk tökéletes kávét készíteni. Ezzel lehet megbántom az itteni kollégákat is, de mi értelme az anonim forumozásnak ha nem írom le a véleményem. Lehet hogy nekem az izlik ha 50mp alatt folyik le a csapviz
Ott nem ez a gond, hanem kamu teszt = reklám. Meg persze sok minden más is.
"If you're good at something, never do it for free!"
-
őstag
válasz hyperspace #121007 üzenetére
Minden kosár más, és azonos őrlésfinomsággal és mennyiséggel másképp teljesít. Mivel minden kosár valamennyiben más (kialakítás, forma, lyukak mérete, stb). Ezért fontos feltenni a kérdést, hogy egy teszt során mégis mit mérünk?
Én nem várnám el azt, hogy egy VST-re vagy IMS-re belőtt őrlőállás a legoptimálisabb legyen egy Reneka vagy AVX vagy bármilyen kosárhoz. Ez a teszt pedig ennyit tudott mérni: mi lenne, ha fix őrleménnyel készítenénk kávét? Kit érdekel?
Aminek talán van egy információtartalma => mennyi a kosár hozzáadott "ellenállása" a pogácsához. De ez alapvetően miért is fontos?
Annyit szeretnénk, hogy egy-egy kosárnak a lehető legegységesebb legyen az ellenállása a teljes felületen. Az, hogy egy adott kosár teljes ellenállása kisebb vagy nagyobb az önmagában jelent bármit? Igen, azt hogy általánosságban finomabb vagy durvább őrleményt kell használni hozzá. De ha ezen nem módosíthatunk, akkor mégis mire számítunk?"... and I hope you have a great day!"
-
rastacsz
tag
válasz Serpenthelm #121005 üzenetére
Ugye azt a kukázást nem úgy gondoltad, hogy lefolyó? Mert eléggé nem rossz dolgok vannak abban az első adagban.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz rastacsz #121012 üzenetére
De, pontosan erről volt szó az adott helyen, hogy az első adag víz, ami a bloom vize, "elönti", és nem kerül bele a végső italba.
Sosem csináltam így, és a mostani infó-eszmecserén is látszik, hogy nem is kell, de van ilyen "információforrás" a neten is. És emlékeim szerint nem is "noname" helyről, de direkt nem mondok semmi ilyet. -
Illesvik
csendes tag
Még elérhető:
IMS 58 mm B86 2T H24.5 GA kosár és Fragola féle szűrőmagasító. 5000 egyben.Érdeklődni es képek PM. Átvétel hétkötben napközben BP. 5. kerületben.
Üdv V.
-
rastacsz
tag
válasz Serpenthelm #121014 üzenetére
Az betyáros.
@icm
Ú, az a beszólás: -Megnéztem a filmet. Semmi sem látszik az előkészületekből. Rakott szűrőpapírt, vagy sem. Jó nagy kamuvideó.
Amúgy ne csesztessétek már, még valami baj lesz és nem küldi a reklámért a pénzt.Vagy B, ezt nem kellett volna elmondani?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
titusz248
csendes tag
Ha mar filter a tema, ma talaltam: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz rastacsz #121017 üzenetére
El is felejtettem ezt a részét a főzési recepteknek.
Kipróbáltam egy olyat, hogy az első 50g vizet 95 °C-on, öntöttem fel, 4 percig. Látszik is, a lefolyás tényleg sokkal lassabb lett (pedig már megpróbáltam előre kompenzálva fentebb menni az őrlővel), ezen az irányon jobban kellene növelni a szemcseméretet, mert én így másnak érzem a kávét, mint amit "keresnék". Na, jó játék ez.
-
vendingo
veterán
Üdv
Kérdés: van egy brikkám, a héten lett indukciós főzőlapunk, azóta kemping gázon készítem a kávét.
Mivel járnék jobban? Indukciós alátét, vagy acél bojler? Árban hasonlóak.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
mekker
őstag
Szerintem nincs külön topik, így itt kérdeztem, hátha:
Barátnőm vett egy Brita Marella vízszűrős kancsót, mert az albérletében ezt szokta meg. Én nagyon ellene vagyok, de emiatt felesleges lenne a feszültségkeltés.
Mit lehet ezekről tudni? Mit csinál a filter? Ha már kávés topik, lágyítja a vizet, ha kávéhoz szeretném használni? Azt tudom, hogy a NÉBIH időnként kivonat a forgalomból vízszűrőket, légtisztítókat, mert rengeteg a bóvli.Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
Andraskiss6
kezdő
Duál bojleresből ajánljatok valamit.
Ami nem horror áron van.
Silvia prot néztem, de sokallom.
Vagy marad a Gaggia és kap a csajom egy automata tejadagolos cuccot. -
MODERÁTOR
válasz Andraskiss6 #121022 üzenetére
Sage Bes 920. Ez kerek 400, ez alatt max használt lehet. Lelit Eliza, de nem nagyon látni eladót.
-
konzumpro
senior tag
válasz Andraskiss6 #121022 üzenetére
French press? Nanofoamer? Valami automata egyszerű gőzcsővel (Xsmall, Minuto)?
Milyen automata tejadagolós cuccra gondoltál? -
Andraskiss6
kezdő
-
konzumpro
senior tag
válasz Andraskiss6 #121026 üzenetére
Nem rossz. A gőzcsöves profi gőzölőket nézegettem régebben, de sokkal drágábbak.
-
qvik27
tag
válasz stereofan #121028 üzenetére
Hatásfok szempontjából jobb az acél alsó rész, és elegánsabb megoldás is.
Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az indukciós főzőlapok a pl. az acélokban örvényáramokat keltenek, és ezek melegítikaz anyagot magát. Az nem garantált, hogy az edény talpát szép egyenletesen fogja melegíteni, sőt, tipikusan egyenetlenül. Szerencsétlenebb esetekben előfordulhat, hogy ennek van jelentősége.
Azt, hogy adott esetben milyen nem kívánt hatások léphetnek fel, befolyásolják a főzőlap jellemzői, a ráhelyezett edény jellemzői és az elhelyezkedés.
Nekem az egyik kedvenc rozsdamentes acélbögrémnek a füle melegedett legjobban, amikor csak úgy spontán rátettem az egyik lapra, "ahogy kézre állt".
Szóval előfordulhat, hogy be kell játszanod majd, ha ezt választod.
Jobb fajta főzőlapnál és kifejezetten indukcióshoz is tervezett edénynél az ilyen kevésbé jellemző.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Zen42
tag
A CM tesztpöri, (szept 22-es) Genji Challa egy főnyeremény. Nem tudom miért adták el tesztpörkölésként. Már elsőre, érzésre is eszméletlen jót húztam belőle, másodikra pedig tökéleteset. Amennyire szívtam a múltkori etióppal, ez annyira hyper.
Kár, hogy mire először felnyitja és megkóstolja az ember ezeket a tesztpöriket és kiderül, hogy milyen addigra már nem lehetséges belőle rendelni ha ízlik. Mondjuk ebből legalább van teljes áron most még. -
konzumpro
senior tag
válasz vendingo #121034 üzenetére
Akkor valamelyikre rámegy. A mordori tartály nem olyan szép.
Marcutti bácsi itt épp összekombinál egy Moka Inductiont egy Brikkával. -
sutszi
veterán
válasz vendingo #121031 üzenetére
Nekünk ilyen van... úgy 2 éve talán... Egy IKEA-s indukciós lappal használjuk. Már az elejétől kezdve elkezdett deformálódni. Közel sem a max fokozaton, de szép lassan elhajlott... Használható de a nem egyenletes érintkezés miatt romlott a hatékonysága. Ha ilyet vennék újra akkor valami masszívabbat keresnék.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
konzumpro
senior tag
Ha már betette a lábát a profi topikba a kotyogós, nem emlékszik valaki arra, hogy a kotyogós podcastban melyik fajta kotyogóssal kísérleteztek, aminek üveg a felső része és ki lehet szedni a kifolyó csövet, hogy lehessen látni mikor éri el a felsőszűrőt a forró víz, stb.?
-
senior tag
válasz konzumpro #121045 üzenetére
Épp van itthon belőle egy, viszont a nevére nem emlékszem, csak azt, hogy Bazseetól vettem ( a Roastopus forgalmazta anno ).
Viszont úgy tudom kiesztergáltatni kell a felsőrész közepét , nem lehet csak úgy kiszedni a csövet.szerk.: közben a levelezésünkben megtaláltam a típusát :
Top Moka Murhano [link][ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
urbi107
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs