-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
1001erik
újonc
Sziasztok!
Tanács kéne! Lenne egy eladó gaggia classic ( RI9303/11 ) a gond csak az, hogy Brita szűrt vízzel volt használva 3 évig. Olvastam itt a fórumon a problémáról.Felejtős vagy vehető? Mennyi egy kazán csere?
https://danetti.hu/termek/macap-1-fazisu-daralo-kes/
Ez jó lenne? Otthon neki merjek állni a cserének?köszi!
-
bbuffy
senior tag
Evoila
[link]...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
tag
válasz 1001erik #120051 üzenetére
Ha mas baja nincs nem egy nagy muvelet kicserelni, csak akkor tomiteseket is erdemes (ezt meg tudod egyben venni Fragolatol), a nagyobb alkatreszeket en Expolygontol rendeltem (pl. felso, also kazan). Meg ha mar szetszeded, adja magat hogy lehet tuningolni is, eleg sok info van rola a forumban
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Uyuarasy #120055 üzenetére
Csapra vertem a 66mg TDS albán hegyivizet. Olyasféle ásványos savakat hoz ki, mint egy vulkanikus talajon termett olaszrizling. Nem feltétlenül érzem, hogy ez kell-e egy etiópba; ez volt a gondom anno a Nordával is. Meg a cseppnyi kesernye valahol hátul (ami magában a hólé jellegű vízben is megvan). Mivel hoztam belőle 25 litert, most lesz időm hozzászokni, vagy végképp elvetni a gondolatot :)
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
tag
válasz RetepNyaraB #120056 üzenetére
Ezt direkt nekem cimezted vagy igy sikerult?
Ha mar viz, en meg mindig egy nagyon alap RO viz + szodabikarbona kevereket hasznalok (TDS ~100 ppm, pH 7.4-7.5, Cl ionok 0.1 ppm alatt (remelhetoleg 0)) es beleneztem a 4-5 honapja hasznalt GC bojlerbe. Mi lehet az a par feher folt a falan? Sima presszokat iszunk, a PID 90-96 °C kozott mozog, a gozcsapot csak kavezas utani vizleeresztesre hasznalom es ezen a kevereken kivul mas nem volt meg benne (citromsav sem). -
#98690560
törölt tag
válasz Toobee #120049 üzenetére
Köszi, ezeket a módszereket nem ismertem eddig, de ahogy nézem, elég mély a nyúl ürege itt is
Presszó profilt vettem, de még az is közrejátszhat, hogy viszonylag friss pörkölés, kicsit hagyom pihenni és majd utána kísérletezek még vele, de ez a jóval hosszabb arány elég jó iránynak tűnik.
addigis beszereztem egy kóstolót a Pacificaffe costa ricaból, de elég nagy csalódás, kb döglött a kávé a csomagban, semmi illata nincs még őrlés után sem. -
Toobee
veterán
válasz #98690560 #120059 üzenetére
Casino Mocca után jól meg kell fontolni, hogy mit szerez be az ember Roastopus, Awaken, PY Kenya is kiváló lett, Warda, ilyesmiket érdemes nézni. Vagy a kinti menő nevek, de szerintem ár-értek arányban itthon jobban jársz. Egy April, Manhattan, La Cabra, stb. árban jó adag hype is benne van.
https://barbieripnk.hu/
-
-
rastacsz
tag
válasz bbuffy #120068 üzenetére
Syrup rain
Nincs bottom bend, csak kicsi
Nincs perem
Több a lik, ezáltal egyenletesen oldódik minden (meg az alul-felül papír is ezt segíti)
De az elején azzal promózták, hogy nem kell citronysavazni meg tisztogatni, nem lesz dzsuvás a kar és szűrő között.
Ha lenne egy 58-as készülekem, akkor sokkal jobban várnám a decent féle szűrőt, ami egyszer valamikor hasonló lesz (talán addigra lesz vmi 58-asom is )[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
bbuffy
senior tag
Másodjára már nem lepődök meg, de elsőre mindig kivagyok kicsit. Persze én is vettem már olyan dolgot aminek semmi értelme, mások számára, és egy vagyon.
Ez jobban érdekelt hogy mit tesz hozzá a kávéhoz. A megéri dolog nem releváns nyilván itt már....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
Mérgező topik ez. Egy ideig nem olvastam, és olyan jól elvoltam. Most hogy beugrott a Fio és nekiálltam ketyegni megint, ahogy itt olvasgatok.
Amúgy nálam az NZ akkor dőlt el, szó szerint is, mikor takarítás közben nekivertem a Rocketnek. Mert elég kis pillecukor sajnos. Szerencsére Pont volt ott egy rongy, és annak koccant neki, így semmi baja semminek. De ha nincs rongy ott a karc a gépen. Így beadtam a válópert. Fio a nagy batár súlyával meg se rezzen ha megbököm.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
Vannak itthon is pszichok rendesen. Van egy vásárlóm, bár ez inkább gyűjtés, de a régi LSM meg Marzocco limitált kávégépeket veszi.
Ilyen 50-60' évek beli Lollobrigida, Elvis, Monroe meg ilyen pár darabos limitációk. 10-50K euro per db, és ebből egy fal teli!!! Mutatta képeket, hihetetlen. Szóval oké nem sok a kar 400 dollárért[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-
Flashback
addikt
válasz Bazsee71 #120080 üzenetére
Utána számoltam mert nagynak tünt a szám, de valóban 46,0069444% azaz 832,5mm² plusz felület. Az talán már érezhetö különbség
Bár szerintem inkább az egységnyi felületen lévö lukak szám lesz a döntö.
1809,6mm² v 2642,1mm²
Toobee: Biztos hogy szép és minöségi darab. Nagyon jónak tünik már a képeken is. Ez egy mütárgy Lesz elönye is biztosan. Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
justgiveup
tag
Nem vagyok benne az espressozásban, csak mérnökként tudok reagálni. Szerintem a plusz felület és az hogy gyakorlatilag a teljes felület furatolt áramlástanilag megkérdőjelezhetetlen. Biztos vagyok benne, hogy jóval egyenletesebb kioldódást adhat így.
A syrup rain jól néz ki, de annak gyakorlatilag semmi köze ahhoz, hogy belül mi történik. Teljesen sík az alja így nem kezd el középre húzódni alul a csepp, de ez az ízre aligha lehet hatással.
Abban viszont kételkedem, hogy ezt (vagy nagyon közeli eredményt) hagyományos szűrőtartó+szűrőkosár párossal ne lehessen elérni töredék áron. Gondolom ezeket mélyhúzással vagy préseléssel gyártják és több lépésben biztosan el lehetne érni a függőleges falat és közel lekerekítés nélküli éleket. Ne adj' Isten minimális utólagos forgácsolással. -
Toobee
veterán
válasz justgiveup #120083 üzenetére
4/1 - idáig az ihatatlan vezet + egyszer lelőtte magáról a Lelit, 20 perces konyhatakarítás, mert már jó adag nedű a csészében volt De valószínűleg az EPF kéne alulra, én meg csak egy Amazonos papírvágóval gyártom AP szűrőből az alulra való, 58-as korongokat, lehet finomabb papírral kellene próbálkozni. Most ott tartok, hogy a céges Baratza Sette 270Wi-n olyan finomra kell őrölnöm, mint a leghisztisebb koffeinmenteseket (nálam azok viszik a pálmát finomság témában). Ezt a finomságot én az Ode-okkal elő sem tudom állítani egyébként. Remélem, a 151F kés tudni fogja, este cserélem ki a 151G-t, amivel nem lehet eszpresszóni, sajnos, pedig ittam vele pár nagyon tiszta italt.
Mondjuk én szeretem, ha összeáll, de valóban, ez a syrup rain, ami jön vele. Ez volt az első kávé vele tegnap este, dokumentáltam a prepet is. Engem már azzal megvettek, ahogy a tamper siklik benne, tényleg elképesztő munka. Egy darabból van az egész, el se merem képzelni, hogy mennyi fém kellett ehhez, mire a fél kilós végeredmény megszületett. Szóval fél kiló...azért egy jó 20-30 percet rajta lehet hagyni a gépen. Legalábbis a céges kis Leliten.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
MODERÁTOR
válasz justgiveup #120083 üzenetére
A forgácsolás része sztem elég komoly, igazából én se adnám olcsóbban ha ilyen cucc gyártására adnám a fejem.
-
Toobee
veterán
Ez volt még egy indok magamnak: ilyen nyersanyag és gépóradíjak mellett ez olcsóbb biztosan nem lesz sőt, nem lennék meglepve, ha rövidesen 499, vagy 599 dollár köré mászna az ára.
Na, a videót nem sikerült linkelni. Szóval Unifilter syrup rain.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
justgiveup
tag
Persze, ennek így ebben a formában én is indokoltnak érzem az árát. Főleg, hogy valószínűleg pár százas darabszámról van szó.
De egy nagyon hasonló kosár szerintem kevesebb pénzből kihozható, amire a kereslet is nagyobb lenne valószínűleg, ami pedig meg kedvezőbb árat jelentene a gyártás során.
Tippra amúgy a Decent éppen ezen dolgozik. -
MODERÁTOR
válasz justgiveup #120087 üzenetére
Az mondjuk érdekelne milyen eljárással készítették bele a "furatokat". Víz v lézer? mert ezt mélyhúzással nem hiszem.
A weber yt csatornáján is azért vannak kételkedők meg instantget kütyüboozyk Felrakhattak volna egy videót a forgácsolásról.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Semmilyen mérést, publikációt nem láttam róla, egyáltalán. Azt hiszem, Bazsi is ezt nehezményezte. Pedig ott a fizikus haver, Gagné is. Az is érdekes volt, amit valaki írt tegnap, hogy azzal kezdték a promót, hogy könnyű takarítani. Amúgy ez csak részben igaz: az egyenes fal miatt rohadt nehéz kiimádkozni belőle a pogácsát, meg gondolom az alsó AP papír miatt is tapad rendesen. Mivel még finomabbra kell őrölni, rezeg a léc. Azt már látom, hogy az Ode-ok nem valószínű, hogy használhatók lesznek hozzá, már csak a Majorban bízhatok
TDS mérőm sincs, hogy két shotot egymás után össze lehessen nézni, mondjuk az IMS-sel, VST-vel, meg ezzel, de amit én most így hirtelen érzek és tulajdonképpen ezt is keresem: az a tiszta ízek. Átnyergeltem koffeinmentesre, Kawa El Paraiso, baracklé, mondjuk ez elvileg nagyon csalós kávé, szét is lett fikázva pár helyen, de azért nekem tetszik.
Szóval azt már látom, hogy szép kávékat a 9 baros Leliten nem fogok látni, de otthon a flow kittel szeretném használni, úgyhogy még nem engedtem el a szép lefolyást. Kávékalmár videóján például egészen emészthető a végeredmény. Az a baj, nincs is otthon sötét kávé, amivel tudnék gyakorolni, a jó kis filter anyagaimat meg sajnálom eldarálgatni a lefolyóba.
https://barbieripnk.hu/
-
bbuffy
senior tag
válasz justgiveup #120087 üzenetére
Biztos vagyok benne hogy már tervezik a szorgos kis kínai kezek a copyt. Vagy Voldi rajtavan.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
rastacsz
tag
válasz Toobee #120089 üzenetére
Kiütés helyett kiöblítés+törlés? mini wc kefe most van hozzá olcsón
Az olcsóbb gyártást laikusként a minimum 2 darabból álló gyártásban gondolom: az alsó, kalibrált furatos lemezt hegesztőrobot varrja rá a majdnem párhuzamos(hogy könnyebben lehessen kiütni a pogácsát) falú hengerből.
Amit annyira nem értek az a rozsdamentes acélnak tulajdonított hőstabilitás. (A teherhordó épületszerkezetekben a pontszerű és vonalmenti hőhídmegszakítást rozsdamentes acéllal oldják meg... Nézzétek meg a hővezetési tényezőt rozsdamentes acél és sárgaréz, bronz, bármi esetén. Persze, dT fontos.
De itt inkább az lehet, hogy a kész ital a "hideg" szűrővel és karral nem különbözik, a meleggel készítettől)Amúgy kéne, de két dolog akadályoz: nincs mire és nincs rá elkülönített zseton
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
public NMY
csendes tag
(budai várnegyedben tudtok ajánlani kávézót? )
-
lszlfrng
csendes tag
válasz zolnagy #120043 üzenetére
Volt egy a felső szűrőbe beakasztott pucér K elem.
Volt ugyan ez a K elem közvetlenül a vízfolyásban.
És volt előmelegített hungarocell pohárban mérés is.
Mindhárom ugyan azt az eredményt hozta +-1°C.
Azért mértem így mert az érdekelt, hogy a kávéra milyen hőfokkal érkezik a víz és ezek tűnt valóságosabbnak.@Uyuarasy ismertem ezt a korrekciós funkciót, de még nem használtam. Megpróbálom majd vele az életet.
@icm logikus amit írsz, mert a víz hőmérséklete minden járaton amin áthalad és aminek kisebb a hőfoka, ott esik. Az lenne a tuti, ha minden eszköz a PID-en beállított hőfokon lenne és ezért kellhet 20 perccet is várni amíg stabilizálódik.
Ha azt mondjátok, hogy a 8-10°C normális a GC esetében akkor kompenzálom a PID-et.
-
icm
tag
Ha már Weber kar...
Ami a rozsdamentes mellett szólhatott a gyártás során az az, hogy a furatokat ezidáig mindig rozsdamentes anyagból munkálták ki. @Koxx az IMS YT csatornáján van is egy rövid videó, hogyan készülnek a kosarak. Lemezből kilézerezik a furatokat majd utána mélyhúzzák, peremezik. Visszatérve az anyagokra sárgaréz esetén vagy vörösréz esetén nem tudom, hogy sárgarezet (amit mindenképp bevonatolni kellene ami a furatok esetén akár eltömődést is okozhat) vagy vörösrezet ilyen pontosság mellett tudnak-e lézerezni. Vagy egyeltalán lézerezik-e ezeket az anyagokat.@Flashback: Vörösréz hővezetési tényezője lesz amit írsz (nyilván tudod nem kötekedésből írom), a sárgarézé ~120-160W/mK - a tuning gaggiások kedvenc bojler alapanyaga Csak a referencia kedvéért az alumíniumé pedig 237 W/mK.
Szépek ezek a számok, ez alapján kb a vörösréz bojler nem lenne akkora okosság, mert rosszabb hőstabilitása lenne mint az alunak."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
rastacsz
tag
válasz Flashback #120092 üzenetére
Igen, lassabban adja le bárminek, legyen az az őrlemény, a víz-kávé, vagy a levegő.
A rézzel vigyázni, mert az az érték a "vörös" rézre vonatkozik, azt nem annyira használják, inkább a sárgaréz ami összetételtől függően 120W/mK körül van, erős szórással.
De, mivel a klasszik kivehető szűrő csak a perem környékén ér a karhoz és az anyaga is rm, és csak x vastagságú, így annak sem sok értelme van, hogy a klasszikus összeállítást várjuk megmelegedni (inkább a fej hőmenedzsmentje a fontosabb, pl e61 esetén és ezért működik a decent thermoblock/nem thermoblock feje)There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
iatti
aktív tag
ez a vízhőfok mérés már űrteknikai műszereket kíván szerintem nálam omron van, egyszer mértük a kifolyót simán a fej alá tartva a mérőt ,és megállapítottuk a teknikussal, minden okés
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
- Nike Air Force-1 Photon Dust (ÚJ)
- XL vázas, Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs