- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology routerek
- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- HBO Max & OD topic
- Linux kezdőknek
- Facebook és Messenger
- Windows 10
- Windows 11
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz Musicbox #900 üzenetére
jó lenne ha itt nem lenne az a divat, hogy kávézni csak az kávézhat, aki vesz 300.000-ért felszerelést és kilónként 10.000-ért kávét, előre is köszi
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz -HajTömeg- #899 üzenetére
Média M.-ban láttam Pellini tradizionalet , Vellutato-t, Segafredo Perut Segafredo Brasilet, Kimbot és Lucaffe is.
Lucaffét 2-3 félét ittam, finom volt. a mr arabica főleg!
Valamelyik nap láttam,Frei-el egy beszélgetést, ahol azt mondta a kávé 92 fok fölött megég, azaz a kotyogósokban minden kávénak égett íze lesz.
Ez igaz?Igen, igaz, tudtommal a 92 fok az optimális, de 90-95 fok közt kell tartani
a kotyogós és autopress főzők olyan 105 fokos vizet nyomnak át, mert a túlnyomás alatt felforrt vizet a keletkező gőz nyomja át, ez már sok!Csak mert általában tényleg keserűbb a kotyogós kávék íze, viszont lehet kapni igen drága kotyogóst is, amiket meg égen-földön dicsérnek, pl Bialett Brikka.
A bialetti brikka és a miss moka kicsit más
Ebben az említett beszélgetésben hangzott el,hogy vannak helyek,ahol már eleve a karba teszik a cukrot a kávéra, így a forró, karamelles víz folyik át a kávén és ez egy különleges ízt ad neki.
Érdemes ezzel próbálkozni?Nem, ez ősfaszság
a cukor 150-170fokon karamellizálódik, amikor karamellához vizet öntesz, szinte robban
ezt a hőfokot soha nem éred el a főzőbenElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
-HajTömeg-
őstag
Időközben körbenéztem és kiderült van itthon egy Hauser g-728 daráló.
Feltételezem az öreg kv-keresztapák is ilyennel darálnak ,bennem mégis felmerült a kérdés,hogy szerinted, szerintetek ez használható-e avagy felejtős?Alias: Júzer error
-
Musicbox
tag
válasz -HajTömeg- #904 üzenetére
Espresso kávéhoz szükséges őrleményt nem tudsz vele készíteni, de géped sem alkalmas espresso főzésre.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kalandor #908 üzenetére
- kétszemélyes brikka jobb, mint a négyes
- vízforralóból tedd át a vizet bele, magyarán, fél percet se legyen a "tűzön", ne hideg vizet kezdj el melegíteni benne
- nagyon pontosan tartsd be az előírt vízmennyiséget. icipicit alul is lőheted
- ne tömörítsd a kávét bele, semennyire, csak figyelj, hogy a szűrő peremén ne legyenés persze nem mindegy, hogy milyen kávé. nem espressót fogsz kapni, de az ihatatlantól nagyon messze van a végeredmény. mondom ezt úgy, hogy nagyon keményen toljuk az espresso témát itthon, tehát van viszonyítási alapom.
nem tesz csodát a brikka, de az nem igaz, hogy ihatatlan kávét csinál. elérhető, hogy ne égesse, és a végeredmény félúton van a szarvasi vacak és egy espresso között, egy habos hosszúkávé.
de az tény, hogy ha valaki espressót akar sűrű cremával, akkor a brikka nem megoldás. nálunk inkább utazós szet lett belőle, egy hario mini mill kézidarálóval.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #910 üzenetére
újonnan? gaggia baby vagy classic kb.
inkább megéri egy öreg, de rendberakott turmix tx10 vagy quick mill 0650, ezek ráadásul 3 perc alatt hőstabilak, és nem olyan nagy a hőlengésük, kitapasztalhatóak.
de azért számolj a gépre legalább 35 ezer forintot, és egy darálóra (iberital challenge, ascaso i-mini) mégegyszer ennyit. a daráló a fontosabb amúgy, hiába gondolja azt az ember elsőre, hogy az "mindegy". nem mindegy. minél jobb darálót érdemes venni, a gép másodlagos.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jookomak
őstag
válasz -HajTömeg- #910 üzenetére
-
HÁZIGAZDA
válasz jookomak #912 üzenetére
ezt a gépet semmiképp sem ajánlom.
létezik amúgy egy alternatív megoldás, ha valaki nem akar nagyon szarozni: saeco odea go/giro/xsmall. ezek automata gépek, daráló is van bennük, és amióta kerámia késekkel szerelik őket, egész jók. viszont gyárilag szarul vannak beállítva, be kell állítani. utána jók. alig használtan szoktak 35-38e ft körül menni az index kávétopikban, és akkor ennyiből megvan a daráló és a kávégép is, ráadásul gombnyomásra van minden, nem kell még tampert is szerezni stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-HajTömeg-
őstag
válasz jookomak #912 üzenetére
Köszi a válszt neked is és Parcinak is.
Akkor ez esetleg jó vétel lehet.
Ez biztos jobb,mint az én Ufesam ?
Szabályozható rajta a kiömlő víz hőfoka?
Anno volt egy Saeco Via Veneto-m, na az nagyon finom kávét főzött,pedig lövésem nem volt mi és hogyan kéne.
Simán csapvízzel, előre őrölt kávéval is érezhetően finomabb kávét csinált,mint eddig bármelyik.
Mivel darálóra nem fogok 30at áldozni, valószínűleg be fogom érni egy hasonló, közepes megoldással.Javítva
Hm,ez a darálós gép jó megoldásnak tűnik,na majd nyitvatartom a szemem.
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
RBJ
addikt
Hario mini mill t hol lehet fellelni ?
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
BlacKSouL
addikt
Pásztó-Hatvan-Aszód-Gödöllő -(Örs Vezér tere) vagy -Gödöllő-Mogyoród-Fót-Budakalász
vonalon illetve körzetben hol lehet relatíve frissnek mondható szemes kávét beszerezni?Ha lehet közelebb az elejéhez. Örs illetve Budakalász már a max.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Mr.Csizmás #918 üzenetére
Thököly-Hungária sarok környéke? Ez kicsit konkrétabban mit jelent? Üzlet, maszek, privát?
(Mondjuk ez már pont kicsit túl van a távolságon amire számítanék de meglátjuk)
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
emesej89
újonc
Van egy clatronic espuccino kávégépem és vízkőteleniteni kéne de nincs magyar nyelvű utasításom hozzá aki tud segíteni annak megköszönném pontos típus
clatronic espuccino kav 2936 -
BlacKSouL
addikt
válasz emesej89 #921 üzenetére
Jobb híján megpróbálom lefordítani neked.
Csak háztartási (konyhai) vízkőoldót használj (citromsav alapút). Néhány háztartási boltban, Smatchban, néha Tescoban, vagy gyógyszertárban kapni direkt étkezési citromsavat. Általános javaslat kb. 1 nagy evőkanálnyi c.s. feloldása 1 liter vízben, ha a gép víztartály kapacitása legalább ekkora. NE használj ecetet!
Innen a használati utasítás alapján:A vízkőmentesítéshez tedd a következőket:
- Helyezz egy 1 liternél nagyobb kapacitású edényt a forróvíz/gőz fúvóka alá. A csepptálcát is tedd fel a helyére.
- Töltsd fel a víztartályt az előre elkészített citromsavas vízzel.
- Tartsd nyomva a MENU/OK/MEMORY gombokat 5 másodpercig.
- Nyomd meg ugyanezt a gombot annyiszor, míg a kijelzőn a "REFILL" felirat megjelenik
- Fordítsd el (nyisd ki) a forróvíz/gőz tekerőkapcsolót. A vízkőmentesítési program elkezdődik. (A használati utasítás 25. oldal) bal felső ábráján lévő jelek váltakozva villogni kezdenek és villognak a vízkőmentesítés ideje alatt. A vízkőmentesítés ideje alatt a gép nem reagál a gombok megnyomására. Amikor a vízkőmentesítés program lefutott, a "REFILL" felirat megjelenik a kijelzőn.
- Öntsd ki a készülékből kijött használt vízkőtelenítőt az edényből és a csepptálcáról, és tedd vissza a fúvóka alá!
- Öblítsd ki a gép víztartályát, és töltsd meg tiszta vízzel. A "REFILL" felirat villog. 12 perces várakozási idő következik. A 12 perc letelte után a "REFILL" és "RECOVER" feliratok váltakozva villognak, és a víz a forróvíz/gőz fúvókán át távozik.
- Amikor a víz kiürült a tartályból, zárd el a forróvíz/gőz fúvóka kapcsolóját. A vízkőmentesítés befejeződött. A gép előfűtött, és visszakapcsol normál üzemmódra. Töltsd meg ismét a tartályt tiszta vízzel.Kb. Ennyi
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
_seth_
veterán
Dolce Gusto Piccolonál én is megcsináltam a vízkőtelenítést, 6dl vízhez adtam kb 3/4-ed ek. étkezési citromsavat, 45mp meleg majd 45mp hideg módban majd öblítés után ismét 45mp hideg módban és kész is
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
JackFeryll
őstag
Ti mint nagy espresso tudorok mit mondanátok milyen minőségű a starbucks kávéja? mondjuk amerikai szóval szar kéne hogy legyen főleg, hogy ott 2 hektoliter tejjel isznak mindent
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
félisten
válasz JackFeryll #925 üzenetére
waitasec
shitbucks, es kave szavak egy mondatban?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
_seth_
veterán
válasz Musicbox #924 üzenetére
Mivel van más dolce gusto tulaj is így érdekelheti.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Musicbox
tag
válasz JackFeryll #925 üzenetére
Ha szorulásod van jobb, mint ha az orvos szedi ki
-
Katsu
aktív tag
Sziasztok,
Kávégép vásárlás előtt állok. Már 1-2 hete olvasgatok mindenféle kávégépről, jót rosszat. Sajnos a keret elég szűkös. Ami eddig megfogott az ez a két termék: EEA 110 vs HD8323
Ha megvan a gép, akkor a következő fizetés után tervezek venni egy darálót is, illetve egy tömörítőt mellé. És sokat olvastam a víz kérdéséről, de az per pillanat már nem fér bele, hogy külön szűrt vizet rakjak majd bele. Inkább havonta vizkőtelenítem.
Szóval örülnék egy pro/kontra leírásnak a fentebb említett termékekről vagy bármi hasonló árfekvésű főzőről.
Minden ezzel kapcsolatos információt szívesen veszek. Ja, és szeretnék egy kicsit a latte art világával is megismerkedni, szóval a habosító része is érdekel ezeknek a kütyüknek.
A tartozékokkal sem vagyok egészen tisztába, hogy melyikhez mi jár. Nagyon nehéz pontos listát találni.
A boltokban meg a komolyabb kérdésekre sem tudnak válaszolni. (mármint nekem komolyabbnak számító. )
Remélem lesz valaki, aki tud ötletet adni.
Előre is köszönöm.
Örülök, hogy megtaláltam ezt a topikot. -
_seth_
veterán
válasz Musicbox #928 üzenetére
Talán az, hogy hogyan kell dolce gustonál elvégezni. Nem tudom feltűnt-e de nem csak te vagy itt...
Nem mellesleg a 929-es hsz-ednek valóban sokkal több értelme van, ami sok segítséget nyújt másoknak...RBJ: jó kérdés mindenesetre az ecetet beleírták a használatiba, hogy tilos használni, a citromsavat pedig sok helyen említik vízkőtelenítési célra.
[ Szerkesztve ]
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Katsu
aktív tag
Megvettem a hd8323-at. Remélem 16e-ért jó vétel volt, bár még nem tudtam átvenni. Olvastam, hogy nyomás fokozó szűrőt eltávolítva jobb kávét lehet főzni. Ezt valaki meg tudja erősíteni és elmagyarázni, hogy miért? Illetve darálót szeretnék venni, de csak 10-15e között. Tudtok ilyet ajánlani?
-
Katsu
aktív tag
Musicbox-nál a pont. HD8323
Már csak egy kávédaráló kéne. De azt sem tudom, hogy azt eszik-e vagy isszák. :-D -
Musicbox
tag
A nagyobb gond, hogy amennyit tudsz darálóra szánni az kevés, legfeljebb egy Hario Mini Mill jön ki belőle.
-
-
BlacKSouL
addikt
0 tapasztalatos ámde utánaolvasott kezdőként a következőt vettem ki úgy 10-20 órányi kávézással kapcsolatos netes irodalomból :
A nyomásfokozó a szűrőben mesterséges cremát hoz létre azáltal, hogy a nem tökéletesen tömörített, nem tökéletesen homogénre darált, nem teljesen friss és nem teljesen espressónak való méretre őrölt kávén áthaladó vizet nem engedi át azonnal a kávén, csak bizonyos túlnyomás elérése után a szűrőn belül. (fokozó nélkül pont ugyanúgy előkészített kávé híg lenne mert hamar átfolyna a gyenge tömörítés és más miatt) Állítólag valami trükkel "habosítja" a lefolyó kávét. Magánvéleményem az, hogy valószínűleg a kávéőrlemény között lévő levegő az elején a vízzel együtt távozik, de később mintha ez a "hab" képződés erőteljesen csökkenne. Talán ezért lehet, hogy a meztelen szűrőkről készült videókon a főzés végén is látható némi krémképződés, a nyomásos szűrőknél meg nem.
A nyomásfokozó azt mondják segít elsimítani a kezdők és a kis költségvetés (értsd alacsonyabb kategóriájú eszközökkel elkövetett) hibáit. Kb. mint a 4 évszakos gumi. Kicsit télen is jobb, mint a nyári, meg nyáron is jobb mint a téli. Cserébe a nyomásfokozó nélkülivel neked kell megfelelően (egyenletesség, méret) őrölni friss kávét, megfelelően tömöríteni és kellően hő- és nyomásstabil géppel főzni.
Ugyanakkor szerintem egy frissen, egyenletesre és megfelelőre őrölt, nem öreg kávéból, a típusnak megfelelően kikísérletezett mértékű tömörítéssel lehet jó kávét főzni, amin a mesterséges mellett a rendes crema is jelen van, tehát így ami sokkal jobb, mint az öreg, egyenetlen kávéból főzve, amin csak mesterséges crema van de nem lesz olyan jó, mint a drága eszközökkel lefőzött.Aztán majd a szakabb értők úgyis megmondják.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Katsu
aktív tag
Sziasztok,
Újra én vagyok. És rögtön egy hibával szembesülök a gépemmel kapcsolatban. Én mindig 2 adagot főzök, mivel azt olvastam, hogy a szűrőt mindig tele kell pakolni. Viszont, ha teljesen tele rakom, és tömörítek, akkor nem tudom a kart berakni a helyére, mert a felső szűrő nem engedi. (ez fixen a gépben van.) Ha nagy nehezen bele tudom erőltetni, akkor a kávé nem folyik át rajta. Nyilván az is baj, hogy őrlő hiányában, előre darált kávét használok, ráadásul az sem valami minőségi, de hát a régibe ez volt a "jó". A kérdésem az lenne, hogy mit csinálhatok rosszul? Vagy ne tömjem annyira meg? Bár a videókon mindenki teljesen tele rakta és az ujjával seperte le a többletet. Így tettem én is.
A másik problémám, hogy rettenetesen mozognak a poharak rajta, míg dolgozik. Sőt a csepegtető tálca is jön előre róla. Ilyet tapasztalt más is ezzel a géppel? (saeco HD8323)
Nincsenek irreális elvárásaim, mivel tudom, hogy nem csúcs gépet vettem. Tudom azt is, hogy soha nem fogok tudni "igazi" espresso-t készíteni vele. De legalább az illúzióig szeretnék vele eljutni, hogy azt mondhassam: Igen már csak a gépen múlik. Szóval az idő és a mennyiség egyezzen.
Előre is köszönöm, hogy próbáltok segíteni. -
BlacKSouL
addikt
Csak a rend kedvéért csinálnál egy képet a szűrőtartó karról
1)üresen,
2)szűrővel,
3)szűrőben a kávéval letömörítés után,
4)a zuhany(felső fix szűrő) állapotáról mielőtt beletennéd a szűrőtartót.
Hogy lássuk.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Optika01
tag
Szia
Én is visszavittem egy ilyet garanciában. Ha jól értem hasonló hiba miatt: Ha megtöltöttem kávéval, a kart csak nehezen tudtam vissza rakni, és nem középre ált be. Mikor visszavittem, ott mutattak egy olyat, h többször kell "ráhúzni". Ezt úgy kell érteni, h amikor már nem bírod tovább húzni, elengeded a kart, és a rugó visszarántja, ilyenkor ismét meghúzod. Ezt addig ismételed, míg nem jól áll a kar. Remélem érthetően írtam.
(az más kérdés, h én a végén mégis kicseréltem, mert egy másik hiba is előjött, és annál pedig elsőre is fel lehetett tenni a kart normálisan)
üdv:Optika
-
Katsu
aktív tag
válasz Optika01 #947 üzenetére
hmmm ez érdekes.
Én nem érzek semmi rugót ebben a karban. Úgy értem, hogy meghúzom és mozog is a kar, de rugót nem érzékelek benne, szabadon tudom "pöckölgetni" és akkor mozog, de azt hittem, hogy ez a nyomásfokozó karnak egy ilyen tulajdonsága. Akkor már viszem is vissza.
Köszi. -
Katsu
aktív tag
Szóval, a mai napon lesz kicserélve a portafilter. Ha ezután sem lesz jó, akkor teszek fel képeket. Illetve lehet, hogy amúgy is. Végülis nem baj az, ha véleményezitek. :-)
-
Katsu
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen