Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Ijk #41032 üzenetére

    A MP amióta eszemet tudom örök vita. Már túl sok az a 12MP, minek 16, 24 már overkill mindenehez sok csak zajtenger az egész. Most ott tartunk épp hogy a 33MP az ideális átlag fotósnak.

    :K Első pár ember között lett anno az országban D800-am, mikor megjelent. Pont volt cash-em, mentem is érte. Mindenki "megköpködött", hogy minek 36MP, D700-asok is, hogy 12MP mindenre elég.

    Onnantól, hogy egy fullhd 16:9 az ~2MP :D , egy 4K 16:9 az 8.3MP, tényleg miről beszélünk, nem ?

    Nem tudok ezzel vitatkozni, viszont egyelőre azt látom, hogy míg több az előnye a nagy MP-nek, mintsem kevesebb, addig összességében jobb, de azért vannak kompromisszumai, néha a fizika-elektronika által limitáltak, és néha a marketing által limitáltak.

    A crop-al én is játszok, de csak kicsit. Például igyekszek mindent úgy lőni, hogy a natív szenzor arányt kihasználom ugyan, de egy leendő 16:9-be is férjen bele a téma, ha úgy szeretném urambocsá, mert mindig ahhoz próbálok alkotni, amin visszanézem, és ez mostanában vagy a 16:9-es 4K monitorom, vagy a 16:9-es TV-m. (Pláne utazás képeknél, de video-k, minden .... szóval a konzumer világ be van állva 16:9-re, legalábbis fullscreen).

    Ehhez nem használom a 16:9-es képmódot (lehetne amúgy), mert mi van, ha vagy az aljából, vagy a tetejéből tennék még bele, így inkább lövöm normál aránnyal értelemszerűen, vagy saccra 10%-ot visszább zoom-olva ha tehetem, így bőőőven van miből dolgozni utána.

    Az APS-C mód amúgy utazásnál lehet érdekes, mondjuk amikor egy 24-70-et hasonlítok egy 20-40-el. Fullframe-en ott a 20, az a 24-hez képest "wow". A "hosszú" végén meg ott a 40, amit vagy hagy az ember 40-en és majd később crop-ol szoftverben a témára közelebb, vagy APS-C mód és máris FF ekvivalens 60 milin van, olyan 60 milin, amibe jó fókusz esetén (ami jellemző az RIV-re) 26MP mellett még tovább lehet menni, egész sokat, úgy, hogy egy baszott nagy 4K-s tévén is még mindig pixel éles legyen a cucc.

    Csak az obi bírja :D Ha oldalra crop-olsz, a végső kép simán lehet olyan, ha életlenedik erősen a képszélek fele (mert olyan, mert nem rekeszeltünk, stb), hogy a végső kép egyik fele élesebb, mint a másik, egy gyönyörű átmenettel. Mintha a fókuszsík egyik oldala közelebb lenne Hozzád, mint a másik. Ergo, amikor nem a kép közepén maradva crop-olsz.

    Kedves Szoni, üveg bitte, üveg.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák